Tekst objavljen: 26.08.2013 10:00        


Iznos nedozvoljenog minusa u bankama za samo mesec dana porastao je za 432,5 miliona dinara, što je oko 3,8 miliona evra. Najsvežiji podaci Kreditnog biroa pokazuju da je tokom jula meseca 17.970 građana otvorilo nove tekuće račune u bankama, dok je, istovremeno, broj računa „u crvenom“ porastao za 25.275.

Sve više građana zaglavljeno u nedozvoljenom minusu

Korisnici tekućih računa u bankama, a trenutno ih ima više od 4,55 miliona, imaju odobren dozvoljeni minus, „težak“ 46,59 milijardi dinara.

S obzirom na to da u opštoj besparici pozajmice sve teže vraćamo, ne čudi podatak da je za samo mesec dana povećano i kašnjenje u namirivanju ovog duga, pa je sada u nedozvoljenom minusu 290.395 tekućih računa, zbog duga od 4,24 milijarde dinara.

Iako prevladava mišljenje da gotovo svi vlasnici tekućih računa uveliko koriste i dozvoljene minuse, podaci iz banaka govore da su građani i te kako obazrivi kod ove vrste pozajmica.

Usluga prekoračenja po tekućim računima je i dalje jedan od najskupljih bankarskih proizvoda, jer je banka u obavezi da za celu odobrenu sumu obezbedi rezervaciju, bez obzira na to da li će klijent koristiti samo neki deo odobrenog iznosa, ili ceo iznos koji mu je uvek dostupan - objašnjava Raško Tomašević iz Kredi agrikol banke.

- Dozvoljeni minus najbolje je koristiti u kraćem periodu i za tekuće troškove, a ne za pravo kreditiranje. U tu svrhu bolje je odabrati neki od odgovarajućih kreditnih proizvoda sa prilagođenom namenom, periodom otplate i nižom kamatnom stopom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana