Tekst objavljen: 14.08.2023 15:15        


Eksperti za životnu sredinu kritikovali su plan švedske vlade da izgradi najmanje deset nuklearnih reaktora u narednih 20 godina

Šveđani smatraju da će rešiti problem u energetici sa 10 novih nuklearnih reaktora


Ukupno dvadeset nuklearnih reaktora koje će Švedska imati je i više nego udvostručen broj sadašnjih reaktora, a eksperti za životnu sredinu kritikovali su da će ovo bitipreskupo i da će doći prekasnoda bi se zadovoljile energetske potrebe.

Ministarka za klimu, Romina Pourmoktari, objavila je u sredu daŠvedska treba da udvostruči proizvodnju električne energije u naredne dve decenije da bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Plan za deset novih reaktora označio bi dramatičnu promenu u odnosu na trenutni kapacitet zemlje za nuklearnu energiju,sa šestpostojećih reaktorakoji rade u Forsmarku, Oskarsamnu i Ringalsu koji čine oko30 odsto proizvodnje električne energije u Švedskoj.

Lars J Nilson, profesor na Univerzitetu u Lundu i član Evropskog savetodavnog odbora za klimu, osporava tvrdnju vlade da su novi reaktori potrebni i odbacio je taj potez kao "simboličan".

"Ne možemo sa sigurnošću reći da nam treba 10 novih reaktora. Trenutno je ekspanzija proizvodnje električne energije u Švedskoj zahvaljujući energiji vetra. Ne očekujem nikakvu novu nuklearnu energiju u Švedskoj, osim ako vlada ne pruži prilično dalekosežne garancije slične onima koje imate u Hinkli Pointu u Velikoj Britaniji", rekao je on za Gardijan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Potez koji bi zadivio

Taj potez je više najavljenkako bi zadivio, nego što će se zaista realizovati, rekao je on, tvrdeći da je vlada želela da pokaže da preduzima akcije na ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva.

"Vidim to više kao simbolično nego realno stvaranje bilo kakve stvarne promene".

Ako bi reaktori bili izgrađeni, troškovi će verovatno pasti na teret švedskih poreskih obveznika, odnosno građana, rekao je Nilson. Iako je u prošlosti ova tema bila ona o kojoj se žestoko raspravljalo, najnovija najava je imala "mlaki odgovor".

Reputacija Švedske kao zelenog lidera na globalnoj sceni se menjala, rekao je on.

"Švedska će delimično izgubiti taj profil.Sada zamah i progresivnost dolaze iz EU i Brisela".

Plan "EU Fit for 55" zakonski zahteva od država članica da smanje emisije štetnih gasova za najmanje 55 odsto do 2030. i postanu "klimatski neutralne" do 2050.

Umereni političari u Švedskoj složili su se kada su formirali koalicionu vladu sa demohrišćanima, liberalima i ekstremno desnim švedskim demokratama da će biti dozvoljeno više reaktora i da će ulaganja u nuklearnu energiju biti profitabilna kroz kreditne garancije i promene cena.

Prvi put da je vlada istupila sa planom

Ove nedelje je bilo prvi put da je vlada dalapredviđeni broj novih reaktora.

"Ova vlada je od prvog dana radila punom snagomna uklanjanju prepreka koje su postavljeneda bi se sprečila nova nuklearna energija. Klimatska tranzicija zahteva udvostručenje proizvodnje električne energije u narednih 20 godina, a nuklearna energija igra odlučujuću ulogu da bismo u tome uspeli", rekla je Purmokhtari, liberalka, koja je, kada je preuzela funkciju prošle godine, postala najmlađa ministarka u zemlji.

Karin Leken, generalni sekretar "Naturskiddsforeningen", najveće švedske ekološke organizacije, optužila je vladu da pokušava da "skrene fokus na klimatska pitanja".

"Oni skreću fokus sa onoga što je trenutno zaista potrebno, a to je proizvodnja dovoljno električne energije do 2030".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Romina Pourmoktari Švedska energetska kriza nuklearna energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana