Tekst objavljen: 14.06.2019 15:30        


U maju ove godine, pokazuje statistika, međugodišnja inflacija pala na 2,2 odsto. Povrtarske kulture jeftinije 10 odsto nego u aprilu, ali skuplje nego lane

Sveže povrće zauzdalo cene

Cene u Srbiji su u maju, kako pokazuje zvanična statistika, krenule "u rikverc". U odnosu na april, bile su u proseku niže za 0,3 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 2,2 odsto, što je manje nego u aprilu, kada je dogurala do 3,1 odsto. Glavni krivac aprilskog "šoka" bilo je znatno skuplje povrće, koje je u maju pojeftinilo za deset odsto. Ono je, međutim, i dalje jedan od glavnih okidača inflacije.

Hrana i bezalkoholna pića u maju su, u odnosu na april, pojeftinila 1,5 odsto. Za godinu dana su, međutim, poskupeli 2,7 odsto. Povrće je ovog maja i dalje 16,6 odsto skuplje nego lane. Voće je, s druge strane, jeftinije 5,9 odsto na godišnjem nivou, a u odnosu na april skuplje 1,1 odsto. Proizvođači uveravaju da će voćarske i povrtarske kulture još pojeftiniti.

- Vreme je prolongiralo stizanje plodova - kaže Evica Mihaljević iz Asocijacije voćara i povrtara. - Sve kasni. Kasne plodovi sa polja, kasne i iz bašta. Vremenske nepogode su napravile poremećaj. Bilo je veoma hladno, pa smo tek pre deset dana skinuli jakne.

Sve će to sad da se sredi. Cene će sigurno padati. To se vidi na voću. Kada je ranije bilo trešanja za 100 dinara na pijaci?

Duvan je danas 7,9 odsto skuplji nego pre godinu dana. Usluge održavanja i popravke stana su u ovom periodu poskupele 6,1 odsto, iznajmljivanje stana 5,9 odsto, a odvođenje otpadnih voda - 4,8 odsto.

Usluge uz pomoć transportnih sredstva skuplje su za čak 21,6 odsto, a drumski prevoz pet odsto. Za telefonsku opremu valja izdvojiti 6,9 odsto više.

U odnosu na prošlogodišnji maj, masti i ulja su pojeftinila 4,8 odsto, kafa i čaj 1,3 odsto, odeća 1,6 odsto, a obuća 2,2 odsto.

Mesecn miran

U maju, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u zdravstvu (0,1 odsto). Rast cena je zabeležen u restoranima i hotelima (0,8 odsto), transportu (0,7 odsto), komunikacijama (0,6 odsto). U grupama odeća i obuća i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana porast je po 0,3 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
povrće voće inflacija Srbija cene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana