Tekst objavljen: 17.03.2020 15:45        


Svi koji mogu da rade od kuće za vreme vanrednog stanja, imaju imaju pravo na punu platu po važećim propisima, kaže ministar za rad Zoran Đorđević

"Svi koji rade od kuće imaju pravo na punu platu"

On je, nakon vanredne sednice Socijalno-ekonomnskog saveta, naglasio da je po vladinoj Uredbi, koja se tiče rada poslodavaca, predviđeno da se za vreme vanrednog stanja organizuje rad na daljinu - rad od kuće, gde god je to moguće.

"Takav rad je plaćen u istom iznosu kao kada radi u firmi", rekao je Đorđević.Tamo gde nije moguće organizovati rad od kuće, prema rečima ministra, poslodavac je u obavezi da organizuje rad u smenama, da se obezbedi higijenska sigurnost objekata, da se organizuju svi sastanci elektronskim putem, odloži službena putovanja.

"Za zaposlene koji dele radni prostor sa više lica ili su u kontaktu sa drugim ljudima da se obezbede zaštitnu opremu", rekao je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je naveo da su svi koji se nalaze u samoizolaciji po važećim propisima na bolovanju, na plaćenom odsustvu ili ako mogu nesmetano da rade iste poslove kao i da su u firmi, imaju pravo na punu platu.

Upitan da li je u planu da se u Srbiji donese obavezujuća mera ili preporuka da roditelji koji imaju decu mlađu od 12 godina ostanu kod kuće, Đorđević je rekao da preporuka Vlade već postoji.

"Doneli smo preporuku da hronični bolesnici, stariji od 65 godina, samohrani roditelji i roditelji dece mlađe od 12 godina, gde je moguće da im se pružimo mogućnost da rade od kuće", rekao je Đorđević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pun iznos plate rad od kuće korona virus vanredno stanje zoran đorđević

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana