Tekst objavljen: 24.01.2020 13:55        


Do kraja aprila, obećavaju nadležni, ovaj vid plaćanja zaživeće u svim samoupravama u Srbiji

Svi troškovi u opštinama od maja će moći da se plate karticom

U Srbiji trenutno karticama može da se plati na jednom od ukupno 90.000 POS terminala. Postavljeni su i u 110 gradova i opština, pa građani od prošle godine u samim zgradama lokalnih samouprava tako mogu da plate izvode iz matične knjige rođenih, porez na imovinu, naknade za urbanizam i životnu sredinu, poreska uverenja i ostala dokumenta koji se tu izdaju. Do kraja aprila, obećavaju nadležni, ovaj vid plaćanja zaživeće u svim samoupravama u Srbiji.

U drugoj polovini prošle godine organizovano je takmičenje "Šampioni bezgotovinskog plaćanja". Učestvovalo je 60 gradova i opština. U tom periodu karticom je plaćeno 13.560 taksa, naknada i poreza u vrednosti od 21,6 miliona dinara. Pobednik takmičenja je Priboj, u kome je 25.171 stanovnik na ovaj način platio gradsku uslugu. Zato će u narednom periodu na poklon dobiti dečje igralište vredno 20.000 evra. Crna Trava, Irig, Sombor i Vranje, koji slede na listi, dobiće internet-prezentacije. Takmičenje su organizovali Kancelarija IT i NALED, uz podršku kompanija "Masterkard" i "Viza".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Za uspeh svih promena koje uvodimo, da bi uprava bila po meri svih građana i privrede, ključna je volja i spremnost da se stvari menjaju - istakao je Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave. - Ovo je samo jedna od mogućnosti koju za građane i privredu uvodimo reformom javne uprave. Nastavljamo podršku gradovima i opštinama u uvođenju Jedinstvenog upravnog mesta, kako bi građani dolaskom na jedno mesto mogli da završe sve poslove koje imaju sa upravom.

Izmena propisa

Bezgotovinskim plaćanjem, kako je juče istakao Goran Kovačević, potpredsednik UO NALED, suzbija se siva ekonomija.

- I dalje imamo 2,5 puta manje POS terminala nego u EU - rekao je Kovačević. - Sada je potrebno da isto toliko šaltera bude pokriveno i u državnim institucijama. Drugi važan korak je izmena propisa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
opštine opštine u srbiji dažbine državi kartica plaćanje karticom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana