Tekst objavljen: 13.03.2015 15:24        


Vrednost norveškog državnog naftnog fonda, koji je poznat kao najveći na svetu, gotovo je udvostručena za poslednje tri godine, zbog čega su sada svih 5,2 miliona građana Norveške milioneri, makar na papiru. Prema saopštenju norveške centralne banke, ovaj investicioni fond, koji u svom vlasništvu drži akcije, obveznice i imovinu, uspeo je da u prošloj godini ostvari stopu povraćaja od svojih investicija &

Svih 5,2 miliona građana Norveške postali milioneri

Zahvaljujući tome u njegovoj kasi se na kraju prošle godine našlo 6,431 milijardi kruna (745,1 milijardi evra), dok je krajem 2011. godine, vrednost fonda bila 3,312 milijardi kruna, prenosi agencija Frans pres.

Prošlogodišnje povećanje vrednosti fonda za 544 milijarde kruna u odnosu na 2013. godinu pripisuje se pre svega zaradi fonda na berzama, budući da preko 60 odsto njegovog portfolija čine deonice.

Kako bi platila buduće troškove, Norveška tradicionalno ostavlja po strani celokupan prihod koji ostvaruju državne naftne kompanije, dok vlada ne sme da povlači iz fonda više od 4,0 odsto godišnje - projektovani godišnji profit fonda - da bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

"Moramo biti spremni na zarade koje nisu tako visoke u budućnosti", izjavio je guverner centralne banke Norveške, Uistejn Ulsen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naftni fond norveška berza nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana