Tekst objavljen: 28.01.2016 8:48        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković poručila je juče da klizanje dinara na nivo viši od 123 dinara za jedan evro nije zabrinjavajuće, te da domaća valuta slabi usled sezonskih uticaja. 

Tabaković: Slabljenje dinara nije zabrinjavajuće

"U januaru 2015. je takođe za jedan evro bilo potrebno odvojiti oko 123 dinara. Trenutno su pojačane potrebe za plaćanjem i uvozom energenata", rekla je Tabaković nakon što je sa dekanom Ekonomskog fakulteta Branislav Boričićem potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji te dve institucije.

Ona je navela da je od početka godine do danas dinar oslabio 1,1 odsto i da je u cilju sprečavanja prekomernog kolebanja kursa NBS intervenisala prodajom 130 miliona evra.

Na konstataciju novinara da je za jedan evro u januaru prošle godine bilo potrebno oko 123 dinara, a da je potom dinar bio najjači u oktobru 2015, Tabaković je kazala da zbog uticaja spoljnih okonosti, i zato što je neizvesno kakvu monetarnu politiku će voditi velike centralne banke, ne može sada da oceni da li će dinar i ove godine u oktobru biti najjači u odnosu na evro.

Guverner NBS je istakla da održavanje stabilnosti kursa pomoću deviznih rezervi nije trošak, i podvukla da je prošle godine neto efekat intervencija iz deviznih rezervi bio pozitivan i da su uvećane za pola milijarde evra.
Tabaković je rekla da će dalji smer monetarne politike NBS odrediti okolnosti, i poručila da neće biti zbunjujućih poteza niti signala.

Govoreći o uticaju velikih centralnih banaka, ona je rekla da na nas više utiče politika američkog FED-a, nego Evropske centralne banke.

"Na nas mnogo više utiče politika koju vodi FED, jer je finansiranje deficita delom uslovljeno prisustvom prekookeanskih investitora. S druge strane, politika ECB je za nas značajna u smislu kombinovanja rešenja koja ćemo verovatno primenjivati u smislu regulisanja likvidnosti na tržištu", rekla je ona.

Guverner je navela da za Srbiju značajna mera koju primenjuje ECB, a to je usmeravanje viška sredstava u realnu ekonomiju.

Ona je podsetila da ECB kroz negativnu kamatu "sankcioniše" višak likvidnosti onima koji drže novac na računima, kako taj višak novca ne bi završio "parkiran" kod ECB, već u realnom sektoru i ekonomiji.

Tabaković je podsetila da je politika ECB važna za Srbiju, jer je naša ekonomija u velikom procentu "evroizovana", a i dve trećine banaka koje na ovom trzištu posluju, imaju matice na teritoriji EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slabljenje dinara dinar evro ecb odluka feda kurs dinara nbs kretanje dinara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana