Tekst objavljen: 23.05.2014 10:35        


Guverner NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da je cilj izmena četiri finansijska zakona, čiji su nacrti objavljeni, da bolje zaštite građane i omoguće efikasnije korišćenje finansijskih usluga. - Bez tog cilja, oni su besmisleni i ne vrede ničemu - ističe Tabaković za Tanjug.

Tabaković: Svi moraju biti jednaki pred šalterom banke (Medija centar Beograd)

Guverner je rekla da je cilj da se zaštite građani koji su uzimali kredite pre stupanja na snagu tog zakona, jer on ne važi retroaktivno.

Naime, taj zakon je stupio na snagu 5. decembra 2011. i odnosi se na one građane koji su koristili finansijske usluge nakon tog datuma, dok su ostali, kako kaže, dovedeni u neravnopravan položaj.

Tabaković je precizirala da se dužnicima sada prilikom otplate mesečnih rata obračunava isti kurs kao i prilikom odobravanja kredita, odnosno srednji kurs NBS, ali se to ne odnosi na one koji su uzeli kredite pre 5. decembra 2011.

- Ne uvodeći retroaktivnost zakona, mi moramo da izjednačimo korisnike u pogledu rata koje im ubuduće dospevaju, odnosno, u pogledu rata koje dospevaju od onog trenutka od kada budemo doneli izmene i dopune zakona - rekla je Tabaković.

Ona dodaje da ne može da se promoviše samo pravilo "jedan čovek jedan glas", već svaki čovek mora da bude jednak i pred bankarskim šalterom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković Narodna banka Srbije nbs banke zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana