Tekst objavljen: 11.02.2014 13:30        


Nijedna od preostalih 29 banaka ne nalazi u problemima kakvim je bila Univerzal banka, kaže za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i dodaje da je štednja građana sigurna i da je država garantuje.

Tabaković: Svih 29 preostalih banaka su u dobrom stanju (Medija centar Beograd)

Tabaković je naglasila da se neodgovornim napisima i izjavama u medijima stvara nesigurnost štediša, deponenata, investitora i da se tako stvara nepoverenje u bankarski sistem i dodala da manipulacije dolaze od "tvoraca modela koji su u izbornoj 2012. godini blizu 400 miliona evra ulili u banke".

Guvernerka NBS je dodala i da je odlaganje problema banaka, gde je menadžment pokazao svu svoju neodgovornost, selektivno kreditiranje, ulaganje u plasmane koji se nisu vraćali, dovelo do toga da danas više nema dovoljno sredstava u Agenciji za osiguranje depozita da sve to rešava.
Ona je potvrdila procene da su četiri banke koštale državu oko 800 miliona evra i dodala da je samo Agrobanka koštala budžet banke, kroz fond koji je imala Agencija za osiguranje depozita, ali i poreske obveznike blizu 400 miliona evra.

- Ukoliko ne rešavate problem dok je on, recimo, u Privrednoj banci bio 18 miliona nego dokapitulizujete banku, onda se ispostavi problem koji društvo košta 100 miliona evra - naglasila je guvernerka.

Prema njenim rečima, osnovni razlog za propast banaka bio je taj što nisu preduzimane odgovarajuće mere, već su se problemi odlagali, a štampale se menice i ulivao gotov novac iz budžeta u banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ni jednog trenutka, kako kaže, nije razmišljala kako će u javnosti biti predstavljen slučaj Univeržal banke s obzirom na to da se približavaju izbori i dodaje "da se i posle izbora mora živeti".

Ona je ponovila da su štednje građana do 50.000 evra sigurne i da ih država garantuje, dok oni koji imaju veće uloge mogu da ih naplate iz stečajne mase.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija propale banke bankarsko tržište bankarski sektor banke Narodna banka Srbije nbs guverner Narodne banke Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana