Tekst objavljen: 14.08.2023 14:25        


Veliki tehnološki giganti poput Majkrosofta (Microsoft), Vocapa (WhatsApp) ili Amazona zapretili su napuštanjem Velike Britanije

Tehnološki giganti prete napuštanjem britanskog tržišta


Napuštanjem tržišta su zapretili nakon što su u toj zemlji najavljene regulative koje su za ove kompanije "prelomna tačka" za odlazak.

Britanske regulative koje su vrlo brzo osmišljene, a uskoro bi trebale da stupe i na snagu, je nešto zbog čega negoduju velike tehnološke kompanije. Velika Britanija želi da usvoji Zakon o internet bezbednosti koji bi propisao pravila rada i visoke kazne kompanijama u slučaju kršenja, kao i Zakon o digitalnom tržištu.

S obzirom na to da bi moć bila u regulatoru koji nadgleda konkurenciju u Velikoj Britaniji, tehnološke kompanije smatraju da je to previše slobode za jedno telo te da je tako ugroženo njihovo poslovanje.

Zakon o internet bezbednosti, čije je usvajanje najavljeno na jesen, propisuje stroga pravila oko nadzora nad sadržajem na društvenim mrežama s ciljem zaštite dece. Za kršenje se određuju visoke finansijske kazne, ali i mere zatvora za pojedinačne tehničke rukovodioce, ukoliko se kompanije ne povinuju pravilima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedna klauzula koja se pokazala posebno kontroverznom je predlog da se šifrovane poruke, koje uključuju one poslate na Vocapu, mogu čitati i predati organima za sprovođenje zakona putem platformi na kojima se šalju, ako se smatra da postoji pretnja po nacionalnu bezbednost ili s ciljem zaštite dece od rizika.

Dečija dobrotvorna organizacija opisala je šifrovane aplikacije za razmenu poruka kao "prvu liniju" gde se dele slike zlostavljanja dece, ali se takođe smatra ključnim sigurnosnim alatom za aktiviste, novinare i političare.

Vocap, Proton i Signal su zapretili da će napustiti tržište Velike Britanije upravo zbog ovakvog zahteva iz novog zakona.

Predlog zakona o digitalnim tržištima takođe prolazi kroz parlament. Predlaže se da britanski regulator konkurencije odabere velike kompanije poput Amazona i Majkrosofta, da im da pravila kojih treba da se pridržavaju i odredi kazne ako to ne urade.

Majkrosoft je žestoko reagovao kada je Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) odlučila da blokira kupovinu giganta video igrica Activision Blizzard.

"Ovde postoji jasna poruka - Evropska unija je privlačnije mesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je besno izvršni direktor Bred Smit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tehnološki giganti Velika Britanija napuštanje tržišta Microsoft Whatsapp amazon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana