Tekst objavljen: 18.08.2015 10:38        


Novi poker oko Telekom Srbije odigraće se bez Telekoma Austrije i njenog većinskog vlasnika "Amerika Movil", tvrdi danas bečki dnevnik "Prese" navodeći kao razlog previsoku cenu i malu profitabilnost.

Telekom Austrije i Amerika Movil odustali od Telekoma

Telekom Austrije i "Amerika Movil" nisu među osam kompanija koje su predale svoju ponudu za kupovinu većinskog dela Telekoma Srbije, jer, kako konstatuje list, Srbija nije uspešno tlo za Telekom Austrije.

Telekom Austrije je već 2011. pokušavao da kupi Telekom Srbije, ali je poduhvat bio neuspešan zbog cene - dok su Austrijanci nudili 1,1 milijardu evra za 51 odsto Telekoma Srbije, Beograd je zahtevao 1,4 milijarde evra.

Dve godine kasnije radilo se o preuzimanju kablovskog operatera SBB, za šta je Telekom Austrije trebalo da plati do jedne milijarde evra. Međutim zbog tada tekuće aukcije frekvencija, koja je na kraju Telekom Austrije koštala milijardu evra, ovaj posao je bio nemoguća misija.

"Prese" podseća da je Srbija odredila da 58,11 odsto Telekoma Srbije neće prodati ispod 1,1 milijarde evra, čime je letvica za zainteresovane postavljena veoma visoko, a među njima su Deutsche Telekom, Telekom Slovenije, veliki ruski operater MTS, kao i niz fondova.

Usled niske profitabilnosti i potrebnog restruktuiranja su očekivanja od cene previsoka, tvrdi neimenovani poznavalac. "Prese" podseća da Telekom Srbije ima 9.000 zaposlenih, i da je u prvoj polovini godine povećala operativnu dobit za 5,7 odsto, a obrt je iznosio 47,4 milijarde dinara. Poređenja radi TA je privredila, u prvoj polovini ove godine, obrt u visini od 1,938 milijardi evra i operativnu dobit od 665,3 miliona evra.

Uz to je Telekom Austrije već prisutna na tržištu Srbije sa trećim operaterom VIP Mobil, a ulaskom u Telekom Sbrije morala bi da se od njega "rastane".

"Prese" ukazuje da uz to postoje dalja interesantna tržišta i mogućnosti za proširenje, na primer Rumunija, Poljska i Češka.

To je direktor za finansije "Amerika Movila" Karlos Garsia Moreno, koji je ujedno i potpredsednik Upravnog odbora Telekoma Austrija, potvrdio Rojtersu, te zbog toga američki operater želi da do 2020. udvostruči svoj udeo u obrtu u Evropi sa sedam 15 odsto.

Telekom Austrije služi Amerika Movilu kao platforma za širenje u Evropi, pre svega na istok, zbog toga se već iza kulisa razmišlja o povećanju kapitala ove kompanije u austrijskom koncernu do 2,5 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Deutsche Telekom austrija telekom prodaja Telekoma Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana