Tekst objavljen: 18.12.2021 12:00        


Tender za raspodelu 5G frekventnog opsega trebalo bi da bude sredinom naredne godine, a Telekom je spreman da odmah potom ovu najmoderniju mrežu ponudi svojim korisnicima, kaže Vladimir Lučić

Telekom najavljuje uvođenje 5G mreže sredinom naredne godine


Prema istraživanju RATEL-a, Telekom Srbija je preko svog operatera MTS treću godinu zaredom proglašen za najbolju mobilnu mrežu u našoj zemlji, a kada se uzme u obzir zadovoljstvo korisnika pruženim uslugama MTS spada u najbolje mreže u celoj Evropi.

Ovo je gostujući na TV Prva izjavio generalni direktor srpskog Telekoma Vladimir Lučić, naglašavajući da je ova kompanija maksimalno posvećena unapređenju svojih usluga na zadovoljstvo građana, tehničkoj modernizaciji, ulaganju u nove sadržaje i ekspanziji na međunarodna tržišta sa srpskom dijasporom.

“Konkurencija je ove godine bila vrlo jaka, svi operateri su imali ozbiljne investicije u poboljšanje kvaliteta i drago mi je što na jednom izuzetno konkurentnom tržištu uspevamo da budemo lider”, poručio je Lučić.

Najnovija vest iz Telekoma jeste da je Evropska investiciona banka (EIB) uložila 70 miliona evra u našu državnu kompaniju, pre svega za razvoj nove 5G mreže i dodatno proširenje postojeće 4G mreže.

“Najvažnija finansijska institucija EU je iskazala poverenje u Telekom Srbije i naše planove, a posebno mi je drago to što su odabrali investiciju u 5G mrežu, koja je naš najvažniji strateški poduhvat u narednim godinama. Podrška EIB-a značiće brzo uvođenje 5G mreže širom Srbije, tako da ćemo mi vrlo brzo, u prvoj fazi razvoja, a po dobijanju svih neophodnih dozvola, moći da pokrijemo 60 odsto stanovništva naše zemlje”, kazao je Lučić i podsetio da je ova banka EU i u zvaničnom saopštenju naglasila da ulaganje u Telekom znači podršku digitalnoj transformaciji celokupne srpske privrede.

Kako je precizirao, Telekom je ove godine instalirao više od 1.200 baznih stanica sa 4G mrežom tako da sada pokriva više od 98 odsto stanovništva i 85 odsto teritorije Srbije, što je infrastruktura koja će ubrzati i uvođenje 5G mreže.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Odgovarajući na pitanje o tome kada će biti raspisan tender za dodelu frekvencija za 5G mrežu, prvi čovek Telekoma je odgovorio da bi to trebalo da se desi sredinom naredne godine.

“Prema informacijama koje imamo, tender očekujemo sredinom 2022. i za to smo više nego spremni. Više od trećine naših najsavremenijih baznih stanica podržava 5G frekventni opseg, tako da će korisnici Telekoma imati na raspolaganju 5G već u drugoj polovini sledeće godine”, najavio je Vladimir Lučić.

On je podsetio da je Telekom nedavno sklopio ekskluzivno partnerstvo sa Vodafonom, najvećom telekomunikacionom kompanijom u Evropi i jednom od najvećih na svetu, koja je globalni lider u razvoju 5G mreže, što će doprineti uvođenju najmodernijih usluga u Srbiji najvećom mogućom brzinom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
vladimir lučić 2022 5g mreža Telekom Srbija 5G mreža u Srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana