Tekst objavljen: 05.02.2015 14:41        


Savetnik za investicije Milan Kovačević ocenio je da je sada povoljan trenutak za prodaju Telekoma Srbije zbog popravljanja utiska investitora o Srbiji.

Telekom prodati odmah i to ceo

"Bilo bi bolje da smo to uradili ranije, ali sada ima znakova popravljanja utiska o našoj zemlji što znači da je i sada bolje nego da se dalje čeka", rekao je Kovačević agenciji Beta. Kovačević je kazao i da bi država trebalo da proda sve akcije koje poseduje u Telekomu.

"Ne vidim koji bi bio razlog da država učestvuje u jednoj telekomunikacionoj kompaniji sa kapitalom, a da su sve druge u privatnom vlasništvu. Najbolje rešenje je u celini prodati akcije države", rekao je on.

Prema njegovim rečima, visina cene koja će biti postignuta zavisiće i od toga kako će se država pripremiti i koliko će biti voljni kupci. Kovačević je ocenio i da je prodaja Telekoma Srbije razuman potez ako se novac iskoristi za otplatu dugova države.

"Mi na dugove koje imamo plaćamo skupe kamate. Kada je neko zadužen onda mu je razumno da proda neku imovinu da bi smanjio dug", rekao je on.

Kovačević je rekao i da pitanje opravdanosti prodaje Telekoma Srbije zavisi i od toga na koji način će biti potrošen novac i da ne bilo dobro da ode u javnu potrošnju.

On je ocenio i da je šteta da se menja Zakon o privrednim društvima zbog Telekoma Srbije.

"Trebalo je odmah otpisati sopstvene akcije Telekoma, pa bi i građani i država imali veći procenat u vlasništvu", rekao je Kovačević. Telekom je juče objavio javni poziv za izbor privatizacionog savetnika koji treba da utvrdi model prodaje toj preduzeća.

Rok za dostavljanje ponuda je 6. mart, kada će ponude biti i otvorene.

Odluka o najpovoljnijem ponuđaču za privatizacionog savetnika biće doneta u roku od 25 dana od otvaranja ponude. Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra.

Jedini ponuđač, austrijski Telekom, nije bio spreman da izdvoji toliku sumu odjednom već 950 miliona evra u gotovini, a ostatak traženog novca je ponudio kroz investicije, ali je tender propao.

Najveći akcionar Telekoma je držva Srbije sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodati Telekom Srbija prodaja Telekoma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana