Tekst objavljen: 05.03.2014 10:30        


Telekom Srbije planira da kupi Dunav banku, piše list Danas i navodi da je na Izvršnom odboru Telekoma donet zaključak o saradnji te kompanije i Dunav grupacije u analizi stanja i poslovanju Dunav banke, a u cilju sagledavanja mogućnosti za dalji razvoj poslovne saradnje.

Telekom Srbija kupuje Dunav banku i ulazi u bankarstvo?

- Još nikakva odluka nije doneta, sastavljen je okvirni sporazum, ali detalji nisu precizirani, ili bar još nisu dovoljno poznati širem krugu. U tom poslu potrebno je da se usaglase interesi više učesnika, osim Telekoma tu je i Dunav osiguranje, koje je većinski vlasnik banke - rečeno je Danasu nezvanično u Dunav banci.

Ukoliko transakcija preuzimanja Dunav banke bude uspešna, Telekom će moći da održi poziciju prvog konkurenta na tržištu mobilne telefonije, a sudeći prema prvim podacima sa završnog računa za prošlu godinu, dobit od 15,3 milijarde dinara, ili 36 odsto više nego 2012. garantuje da će imati dovoljno sredstava da to isprati. Iz ukupnih prihoda uplaćeno je i 14,3 milijarde dinara u republički budžet, a akcionarima su isplaćene i privremene dividende u ukupnom iznosu od preko 7,5 milijardi dinara.
List piše da zbog toga još nije poznato u kom će pravcu ići pregovori - da li će Dunav banka promeniti vlasničku strukturu kroz dokapitalizaciju, novom emisijom akcija ili prodajom postojećih akcija.

Nepoznato je, u tom poslednjem slučaju, i ko će od vlasnika prodati akcije Telekomu, jer je osim državnog Dunav osiguranja, koje ima 58,68 odsto kapitala, tu još i Dunav RE, sa 13,79 odsto, zatim Srbijagas sa 4,99, sama Dunav banka ima akcije od 3,79, dok petnaestak odsto imaju četiri firme na čije je uloge stavljena zaloga prvog reda. Reč je o preduzećima Koteks i Lavera, čiji je vlasnik Goran Perčević, kao i firmama Prologistik i Nordvik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U ovom trenutku, bar široj javnosti, nije poznato ni u kom bi obliku Telekom mogao da preuzme Dunav banku, ali se da pretpostaviti da nije reč o imovini i poslovnom prostoru, već pre o licenci.

Naime, prošle godine je i glavni konkurent Telekoma na srpskom tržištu, Telenor, kupio licencu KBC banke kako bi mogao da razvija mobilno bankarstvo, dok je depozite i klijente te banke preuzela Sosijete ženeral.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić kaže da bi za Telekom Srbije kupovina Dunav banke bila korisna, ako bi se na taj način povećala konkurentnost te telekomunikacione kompanije i njena tržišna vrednost.

- Telekom Srbija nije jedino preduzeće iz oblasti telekomunikacija koje planira da kupi neku banku ili njenu licencu - kazao je Krastić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Telekom Srbija dunav banka banke bankarsko tržište bankarski sektor prodaja banke kupovina banke operateri Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana