Tekst objavljen: 15.03.2023 13:00        


Poslovanje TikTok-a u Americi moglo bi da se proceni na 40 do 50 milijardi dolara

TikTok razmatra odvajanje od kineske kompanije?


Rukovodstvo TikTok-a raspravlja o mogućnosti odvajanja od ByteDance Ltd, njegove kineske matične kompanije,kako bi umirili zabrinutost u vezi sa rizicima za nacionalnu bezbednost piše Yahoo Finance.

Odvajanje, koje bi za rezultat moglo da ima prodaju ili inicijalnu javnu ponudu, smatra se krajnjim sredstvom, koje treba sprovesti samo ako postojeći predlog TikTok-a ne prođe kod državnih zvaničnika za nacionalnu bezbednost, kažu izvori obavešteni u slučaj.

Čak i tada, kineska vlada bi morala da piristane na takvu transakciju, dodaju.

Poslovanje TikTok-a u Americi moglo bi da se proceni na 40 do 50 milijardi dolara, prema analitičarima Mandeep Singh i Damian Reimertz iz Blumberga.

- Ne mislimo da bi velika tehnološka firma mogla biti zainteresovana za kupovinu TikTok-a, ali Majkrosoftov fokus na Bing i ChatGPT bi mogao da podstakne interesovanje za dodavanje video platforme kao što je TikTok da se takmiči sa Alfabetovim jutjubom, posebno ako dogovor "Microsoft-Activision" propadne - dodaju analitičari.

Ministarstvo pravde nije bilo voljno da prihvati predlog TikTok-a, prema ljudima koji su upoznati u slučaj.

- Ni zabrana TikTok-a, kao ni odvajanje od ByteDance-a, ne doprinose problemima nacionalne bezbednosti u vezi sa prenosom podataka- rekla je Bruk Oberveter, portparol TikTok-a.

- U okviru projekta Teksas, TikTok podaci za naše američke korisnike će biti skladišteni prema značajno višim bezbednosnim stanardima od bilo koje američke kompanije - dodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izgledi za TikTok u Kongresu

TikTok se takođe suočava sa nizom potencijalnih zakona u Kongresu, od kojih neki nalažu razdvajanje.

Zakonodavci, zabrinuti da bi aplikacija mogla biti primorana da deli podatke sa kineskom vladom ili da bi je Kina mogla koristiti kao alat za uticaj, predložili su više zakona sa dvopartijskom podrškom kojipozivaju na zabranu aplikacije za deljenje videa ili njenu prodaju.

Izvršni direktor TikTok-a Shou Chev je zatražen da svedoči pred odborom Predstavničkog doma sledeće nedelje o privatnosti i bezbednosnim praksama aplikacije, kao i o odnosu kompanije sa Komunističkom partijom Kine.

ByteDance je procenjen na oko 220 milijardi dolara u nedavnoj investiciji na privatnom tržištu kompanije G42 iz Abu Dabija, preneo je Blumberg.

G42, pod kontrolom kraljevskog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Tahnuna bin Zajeda Al Nahjana, kupio je udeo od 100 miliona dolara od postojećih investitora poslednjih meseci preko svog 42XFunda, rekli su ljudi upućeni u stvar.

Drugi fond je ubrzo nakon toga kupio ByteDance za 225 milijardi dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
TikTok kina sjedinjene američke države društvene mreže afera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana