Tekst objavljen: 13.10.2020 10:10        


Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su u 60 gradova i opština širom Srbije sistemi spremni za početak grejne sezone. Po njegovim rečima, od juče su u gotovo svim sredinama krenule tople probe, a cena grejanja ove godine ostaje ista

Toplane negde već rade, cena grejanja ista kao i prošle godine

Veliki posao je urađen tokom leta. Više od 6.000 megavata instalisanih kapaciteta u toplanama širom Srbije je remontovano, naveo je Antić, i istakao da su nabavljeni energenti i da je sve spremno za početak grejne sezone.

Mreža u toplanama širom Srbije, dodao je, između 2.500 i 3.000 kilometara, dovedena je u red i to je zaista veoma kompleksan proces.

On je naglasio da je energetska situacija u Srbiji potpuno stabilna i da su obezbeđeni svi ključni energenti.

Toplane širom Srbije tokom godine potroše više od 600 miliona kubnih metara gasa, oko 80.000 tona mazuta i dodatne količine peleta, biomase, uglja. Svi ti energenti su obezbeđeni ili ugovoreni, i to će omogućiti da toplane rade stabilno i sigurno, a građani će imati tople stanove po cenama koje se neće menjati, rekao je Antić.

Dakle, onima koji se greju preko daljinskih sistema grejanja, stanovi su već topli ili će biti ovih dana, a sigurno je da su počeli da greju i oni koji to čine samostalno. Energenti su obezbeđeni, a cene se, baš kao i kod grejanja preko toplana, nisu menjale. Visina računa za grejanje zavisiće od potrošnje, ali i vrste energenata, a kod onih koji za zagrevanje koriste električnu energiju – i od vremena kada pale peći ili kotlove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Stovarišta ogreva su snabdevena, sada je i sve više kupaca, a tona uglja se, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, prodaje od oko 8.000 dinara, koliko je drveni ugalj, pa i do iznad 22.000 dinara, koliko je potrebno za tonu kamenog. Ogrevno drvo košta oko 6.000 dinara, a ukoliko žele kući da odnesu već iscepana drva, moraće da dodaju još novca. Ogrev se može kupiti i preko oglasa, a ponuda je mnogo – prodaju se i ugalj i drvo, ali i briket, piljevina... Cene su slične kao i na stovarištima, a veliki broj prodavaca nudi i mogućnost dostave na kućnu adresu.

Stanovi topli u Novom Sadu i Obrenovcu

Ministar Antić je kazao i da su od 1. oktobra obavljene funkcionalne probe i da je u nekim sredinama u Srbiji grejanje, zbog nižih temperatura, već počelo, a stanovi su topli u Novom Sadu i Obrenovcu.

Od danas gotovo u svim sredinama kreću tople probe, a verujemo da će već sutra u velikom broju sredina i biti i grejanja, što zavisi od temepratura u tim gradovima i opštinama, rekao je Antić.

1 komentar

  1. User image
    Dr Milanče Mitovski 17.10.2020 22:43

    Поводом доброг и успешног почетка рада топлана и жеља да потрошачи се греју како треба поклањам топланама широм Србије песму:

    ТОПЛАНА ДУШУ И СРЦЕ ГРЕЈЕ

    Зими се сетимо увек радо ње,
    Тада се и она драговољно дружи
    С људима које све време греје,
    Топлота свуда наоколо кружи.

    То је топлана, установа наша
    Ради увек у данима хладним
    Греје тело, а ту је и душа,
    Котлови осећају се гладним.

    Угаљ топлану стално краси,
    У котлу производи топлоту.
    Корисницима уздисаје мами ,
    Утиче на тело и личну лепоту.

    У јутру безобразна хладноћа,
    Дању, када зубато сунце греје,
    Осећа се пријатна немирноћа,
    Ведро увече топлана се смеје.

    Маја, када дође топло време
    Топлана се одмара задовољно,
    Корисници се сете на тешко бреме
    Размишљају о зими самовољно.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aleksandar Antić grejna sezona grejanje toplane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana