Tekst objavljen: 02.01.2019 18:00        


Od nasrtljivih prodavaca, čini se - spasa nema. Uznemiravaju nas svojim upornim pozivima, na fiksne i mobilne telefone, rano ujutru, usred dana, uveče.

Trgovci ćute: Možete sve da vratite u roku od 14 dana

Kako da se zaštitimo i mogu li nadležni stati na put dosadnim trgovcima sa druge strane žice? Mirjana Damjanović, iz tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u Novom jutru na Prvoj, rekla je da je pozivanje telefonom dozvoljeno.

"Ne znate da li ste dali telefon, ako ste dali npr broj za korišćenje neke kartice lojalnosti. Međutim, vi u svakom trenutku možete reći "nemojte više da me pozivate", a nakon toga je uznemiravanje. Tada tržišna inspekcija ima pravo da pokrene postupak", objašnjava ona.

Međutim, istakla je da je prošle godine na nacionalnom registru prigovora bilo samo pola postotka, a da je bilo samo desetak prijava za pozivanje.

"Na sajtu ministarstva trgovine ima baner kako možete da podnesete zahtev. Pokrećemo postupak inspekcijskog nadzora, na osnovu samo jednog poziva", dodala je Damjanović.

Pravna savetnica Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Nikica Jovanović, kaže da su najčešća meta penzioneri koji ne znaju kako da se odbrane.

Ona je za Prvu rekla da potrošači imaju zakonski rok od 14 dana da se predomisle i vrate proizvod, a trgovci često o tome neće da vas obaveste.

"Za sve nas lakše je da 5 puta spustimo slušalicu nego da se javimo onima koji to sankcionišu", kaže ona.

Jovanović je rekla da oni pomažu potrošaču ako želi da se predomisli.

Navela je i primer Hrvatske koja je na efikasan način rešila ovaj problem:

"U Hrvatskoj imamo registre gde se prijavite i kažete "ja ne želim da budem dostupan trgovcima", i vi se samim prijavljivanjima odjavljujete i ne čekate da neko bude navalentan."

Damjanović je istakla da trgovci zaista bivaju kažnjeni, a da se kazne kreću i do 200.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mobilni telefon fiksni telefon kupci penzioneri prodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana