Tekst objavljen: 12.03.2019 11:05        


Ukoliko ima dovoljno novca, i iz Srbije je moguće trgovati akcijama na svim svetskim berzama. Iskustva brokera pokazuju da su investitorima iz naše zemlje najzanimljivije američke i evropske kompanije. Za trgovinu na nekoj od svetskih berzi moguće je sklopiti direktno ugovorom sa inostranim brokerom, ali se većina investitora češće odlučuje za domaće berzanske posrednike koji imaju otvorene kanale za trgovanje u inostranstvu.

Trgovina akcijama na svetskim berzama iz Srbije

Novac potreban za kupovinu akcija uplaćuje se u banci, u valuti u kojoj investitor želi da trguje. Protekla godina, međutim, nije bila naklonjena zaradi na ovaj način.

Američko tržište utiče na sve

Američko tržište kapitala je centar globalnog tržišta i ima veliki uticaj na kretanja na ostalim svetskim berzama. Američke berze čine oko 40 procenata vrednosti globalnog tržišta kapitala. Ostali su mnogo manji. Na primer, Japan, Kina i Hong Kong imaju udeo od po šest do sedam procena vrednosti globalnog tržišta, Velika Britanija oko četiri do pet odsto, dok Nemačka i Francuska imaju oko tri procenta. Američko tržište je najznačajnije i po broju novih kompanija koje prikupljaju kapital na tržištu, ali i po vrednosti prometa koji se ostvaruje. Kontinentalne evropske berze su značajno manje, i sa znatno manjom ulogom u nacionalnim ekonomijama.


„Protekla godina bila je veoma teška za investitore, usled velikih turbulencija i pada vrednosti većine svetskih indeksa. Od najpoznatijih tržišta, najbolje su prošli američki berzanski indeksi koji su pali za oko četiri do šest odsto, nemačke akcije su pale u proseku za skoro 20 procenata, dok su najlošije prošli investitori na kineskom tržištu koje je oslabilo skoro 25 procenata. Ovo praktično znači da je prošle godine bilo veoma teško zaraditi na svetskim tržištima akcija“, kaže Nenad Gujaničić, iz brokerske kuće „Momentum Securities“.

Troškovi trgovanja su niži nego na Beogradskoj berzi, ali ukoliko se trguje sa sumom od hiljadu ili dve hiljade evra to donosi i veću proviziju kada se kupuje više različitih akcija. Brokeri savetuju da je oko 10 hiljada evra ili dolara neka optimalna suma za početak trgovanja.

„Kada su u pitanju svetske berze, troškovi su niži u odnosu na domaće tržište pre svega jer to obezbeđuje veoma visoka likvidnost, veliki prometi tim tržištima omogućavaju niske troškove. Provizije zavise od visine uloga, a najviše provizije ne bi trebalo da budu preko 0,7-0,8 procenata. Što se poreza tiče, on se, kao i za domaće akcije, prijavljuje na polugodišnjem nivou u Poreskoj upravi na teritoriji opštine u kojoj investitor ima prebivalište. Stopa poreza na kapitalnu dobit je 15 odsto“, objašnjava Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U poređenju sa Beogradskom berzom, svetske berze nude pregršt investicionih alternativa koje kod nas ne postoje. Takođe investitor trgujući u stranoj valuti se štiti od rizika slabljenja dinara, likvidnost je na višem nivou i u svakom momentu je moguće prodati ili kupiti akcije i prava manjinskih akcionara su na značajno višem nivou. Prednost domaće berze je bolja informisanost domaćih investitora o domaćim kompanijama, relativna stabilnost u najpoznatijim domaćim akcijama, domaće akcije su značajno jeftinije od svetskih u pogledu ključnih investicionih pokazatelja... Velika mana trgovina na Beogradskoj berzi je niska zaštita malih akcionara.

7 komentara

  1. User image
    filip 03.10.2019 8:39

    Da li je moguce podici novac od inostranih broker,na racun u srbiji. I kako sa porezom na zaradu?

  2. User image
    Marko 11.01.2020 17:25

    Koristan tekst, ali bi bio još korisniji kada bi sadržao neku listu tih domaćih brokerskih kuća preko kojih je moguće trgovati na inostranim tržištima.

    Kada smo već kod toga, može li neko da preporuči neku takvu brokersku kuću? Mislio sam da idem preko Ilirike, ali mi se čini da je postupak pristupa kod njih malo složeniji. Koje su alternative?

  3. User image
    Marko 20.01.2020 8:53

    Da li se moze iz Srbije trgovati akcijama preko inostranih brokera.
    Na primer DeGiro, Lynxbroker...... Odnosno kako poslati novac na svoj racun kod inostranog brokera?
    Naime, racun kod inostranog brokera nije tesko otvoriti, problem je iz Srbije poslati novac na svoj vec otvoreni brokerski racun.

    Vec godinama trgujem preko pomenutih brokera ali zivim u inostranstvu i zbog toga nemam problema sa trgovanjem (slanjem novca na inostrani brokerski racun). Zelim da pomognem rodjacima u Srbiji da trguju akcijama i trazim resenje za slanje novca iz Srbije na svoj vec otvoreni racun kod inostranog brokera.

    Kod pomenutih i slicnih brokera su transakcioni troskovi od 3-5€ za kupovinu ili prodaju akcija i nema skrivenih troskova na primer kod isplacivanja dividendi. Na primer ako hocete da kupite google akciju za 1000eur, kostace vas 1000€ + oko 4€ transakcionih trokova.

    Da li neko zna resenje za slanje novca iz Srbije na inostrani brokerski racun?

  4. User image
    Misko 12.05.2020 17:27

    Pozdrav,

    kupiš akcije u Srbiji preko domačeg brokera i preneseš akcije na račun inostranog brokera. Tako sam ja uradio.

    Pozdrav

  5. User image
    Nemanja 19.05.2020 12:57

    @Misko
    > kupiš akcije u Srbiji preko domačeg brokera i preneseš akcije na račun inostranog brokera
    Mozete li molim vas dati vise detalja oko procedure. Mene interesuje ino broker InteractiveBrokers

  6. User image
    Lazar 18.08.2020 0:36

    Dobro veče. Ja sam početnik i želeo bih da kupim akcije i čuvam ih na duže. Kako BiH to mogao da uradim? Iz Srbije sam.. hvala

  7. User image
    Doda 11.10.2020 0:33

    Kapital re

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza Srbija trgovina akcijama

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana