Tekst objavljen: 31.12.2018 12:55        


Gotovinski krediti će od 1. januara moći da se zajme samo na rok od osam godina, dok će od 2020. otplata biti moguća samo na sedam, a od 2021. na najviše 6.

Tri nova pravila: Keš kredit na samo 8 godina

Isto važi i za potrošačke kredite, osim onih za kupovinu automobila, kod koje novogodišnje smanjenje na osam godina ostaje do daljeg.

Ovo je rezultat nova tri propisa koje je usvojila Narodna banka Srbije, u cilju podsticanja prakse održivog kreditiranja stanovništva, među kojima je i ograničavanje ukupne mesečne zaduženosti na maksimalnih 60 odsto plate ili penzije.

"Usvojeni set podzakonskih akata odgovor je na prepoznatu potrebu za proaktivnom reakcijom NBS na sve učestaliju pojavu nenamenskog neobezbeđenog kreditiranja stanovništva po neopravdano dugim rokovima - ističu u centralnoj banci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Novi propisi imaju za cilj da doprinesu sprečavanju nastanka problematičnih kredita u bankarskom sektoru i preduprede moguće posledice po finansijsku stabilnost i građane, ako bi se materijalizovali rizici koji su svojstveni nekontrolisanom odobravanju nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika.

Narodna banka, ipak, nije eksplicitno zabranila bankama duže rokove od pomenutih. Međutim, bankama će praktično biti neisplativo da građanima odobravaju ove zajmove na duži rok, pišu Večernje novosti.

1 komentar

  1. User image
    pera 01.01.2019 21:36

    Što ti je briga o čoveku.Skratiš mu vreme vraćanja kredita
    da dinar ostane druga najjača valuta u svetu.
    Pa naravno kad nemogu uzeti milino nego petsto hiljada
    dinar će garantovano biti najstabilnija valuta.
    Pre četiri godine penzija 400 eura danas nikad veće 34o eura.
    I dinar najjači. Jorgovanka ,genije si ,moramo te čuvati da te ne ukradu
    belo svetske neznalice.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
keš kredit banke krediti građana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana