Tekst objavljen: 24.02.2023 12:55        


Na beogradskom Sajmu turizma danas je predstavljena nova finansijska usluga koja će fizičkim licima omogućiti bezgotovinsku naplatu smeštaja u nekategorisanim objektima

Turisti u Srbiji će od sada karticom moći da plaćaju i u privatnom smeštaju


Nađete dobar privatni smeštaj kod privatnog lica a ne možete da platite karticom, bio je jedna od problema s kojim su se turisti susretali dosad, posebno otkako je procvetao „seoski turizam“.

Problem su imali i izdavaoci smeštaja, jer kao fizička lica nisu mogli da primaju kartice ili da plasiraju svoju uslugu preko onlajn platformi poput Bookinga.Sada je taj problem rešen, i to je danas svećano predstavljeno na Sajmu turizma.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije, Danijel Nikolić, rekao je za Tanjug da je to usluga koja će pomoći srpskim pružaocima usluga, smeštaja, poput onih koji pružaju smeštaj u malim nekategorisanim objektima kakvi su stan na dan, da prošire svoju uslugu i prime više gostiju.

- Prosto smo shvatili da postoji jedan veliki problem, a to je nemogućnost takvih objekata da primaju kartice odnosno da svoju uslugu uvrste bezgotovinska plaćanja - rekao je Nikolić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Istakao je da je NBS prepoznala veliki značaj i potencijal srpskog turizma i veliki broj noćenja koji se na ovaj način ostvaruju i uspeli su da u jednom vrlo kratkom periodu razviju jedan potpuno nov finansijski instrument.

- Prvi put u našoj zemlji fizička lica pružaoci usluga turističkog sektora, ako se registruju u skladu sa zakonom o ugostiteljstvu kod jedinica lokalne samouprave moći će da potpišu ugovor sa pružaocima finansijskih usluga i početi da primaju kartice - rekao je Nikolić.

Nikolić ocenjuje da će ova nova mera unaprediti našu turističku ponudu time što će povećati broj noćenja na jedan transparentan i sveobuhvatan način. a na dobrobit i pružaoca i korisnika usluga smeštaja.

- Ljudi više neće morati sa sobom da nose gotov novac. Prosto, ovom merom ćemo omogućiti jednu uslugu koja se u zamljama u okruženju već primenjuje. Sada smo stvorili uslove i za naše pružaoce usluge smeštaja - zaključio je Nikolić.

Nova mera doneta je na inicijativu Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije, Turističke organizacije Srbije, Narodne banke Srbije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
danijel nikolić turizam domaći turizam plaćanje karticama privatni smeštaj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana