Tekst objavljen: 23.08.2020 9:00        


Turska je pronašla značajna ležišta gasa u Crnom moru, prema navodima dva turska izvora, piše Rojters

Turska pronašla velika nalazišta gasa u Crnom moru

Ovo je otkriće koje bi moglo pomoći zemlji da smanji svoju zavisnost od uvoza energije ukoliko se gas bude mogao komercijalno eksploatisati.

Britanska agencija piše da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao ljudima iz sektora za energetiku da će u petak objaviti "dobre vesti" koje će najaviti novi period za Tursku.

Ovakvi komentari su povećali vrednost akcija turskim energetskim firmama i podigli liru s rekordno niskog nivoa ove nedelje.

Erdogan nije naveo nikakve detalje, međutim, neimenovani izvori su za Rojters kazali da se misli na otkriće gasa u Crnom moru, kao i to da obim rezervi može potencijalno zadovoljiti turske energetske potrebe za 20 godina.

Turski istraživački brod "Fatih" radi do kraja jula u zoni istraživanja poznatoj kao Tuna-1, oko 100 nautičkih milja severno od Turske obale u zapadnom Crnom moru.

"Postoji nalaz prirodnog gasa u bunaru Tuna-1. Očekivana rezerva je 800 milijardi kubnih metara te je dovoljna za otprilike narednih 20 godina za potrebe Turske", kazao je jedan od izvora.

Međutim, upozorio je da će trebati 7-10 godina za pokretanje proizvodnje, a procenio je da će investicioni troškovi iznositi između dve i tri milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zvaničnici, uključujući ministra energetike Fatiha Donmeza, nisu dali detalje o najavi rekavši da će Erdogan sam saopštiti "iznenađenje".

Turska, koja se gotovo u potpunosti oslanja na uvoz da bi zadovoljila svoje energetske potrebe, istražuje u Crnom moru i Sredozemlju, gde su njene operacije istraživanja u spornim vodama izazvale negodovanja Grčke i Kipra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crno more nalazište gasa turska gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana