Tekst objavljen: 02.12.2013 12:00        


Malo ko je poverovao u naslov atinskih dnevnih novina Imerisija da se u Atini prodaju stanovi i po ceni od 5.000 evra. Prva asocijacija je bila da je posredi šala, potom da su u pitanju ruine, da bi se ustanovilo da je reč o pristojnim stambenim jedinicama, ali i sve češćoj pojavi da vlasnici na svaki način žele da se oslobode viška nekretnina?!

U Atini na prodaju stanovi za 5.000 evra, kupaca nigde

Do koje mere je beda zahvatila nekadašnju srednju klasu govori podatak da su ljudi spremni da bagatelno prodaju stanove u koje su ulagali, jer više nisu u stanju da plaćaju troškove održavanja i poreze na nekretnine, koje uz opštinske namete, danas uveliko nadilaze mogućnosti penzionera i prosečno plaćenog službenika.

Mnogo je primera prodaje po neverovatno niskim cenama, a čini se da je u pitanju "virus" koji bi mogao u 2014. da preraste u pravu epidemiju. Zasada prodaju oni iz siromašnijih slojeva stanovništva koji su svaku crkavicu ulagali u male stanove, ne bi li stvorili kakvu-takvu sigurnost za svoju decu. Uskoro na red dolaze i malo bagatiji vlasnici stanova sa većim brojem kvadrata, koji još uvek mogu da plaćaju "harač", grozničavo pokušavajući da postignu dostojnu cenu za eventualnu prodaju.
Pre samo 10 godina u Grčkoj se svaki slobodni evro investirao u nekretnine.

Danas, posle memorandumskog masakra plata i penzija, masovnih otpuštanja i galopa poreskih dažbina, većina Grka muku muči kako da se oslobodi viška kvadrata.

U centru Atine, u kvartu Kipseli, garsonjera od 18 kvadrata, izgrađena 1970, renovirana 2008. prodaje se za 4.800 evra.

Takođe u centru, stan od 25 kvadrata, sa grejanjem na gas, prodaje se za 5.500 evra. Šest meseci niko se nije javio na oglas u kojem kvadrat vredi 220 evra.

Na platiji Amerika, širem centru Atine, 23 kvadrata vrede 5.000 evra, u Halandriju 38 kvadrata, plus bašta od 65 kvadrata je prodato za 7.500 evra...

Istovremeno, na rubu siromaštva je svaki četvrti stanovnik Grčke, po čemu je ona prva u EU. U opasnosti od siromaštva su 914.873 porodice, sa ukupno 2,536 miliona članova. U Grčkoj granica opasnosti siromaštva iznosi 5.708 evra za osobu koja živi sama, a 11.986 evra za statistički prosečnu porodicu koju čine dve odrasle osobe i dvoje dece mlađe od 14 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka Atina cene stanova cena stanova jeftini stanovi stanovi grčka kriza ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana