Tekst objavljen: 27.04.2024 16:00        


Kako bi se ograničilo komercijalno kratkotrajno iznajmljivanje smeštaja, od jula u Beču važe nova pravila za one koji iznajmljuju smeštaj preko Airbnb i sličnih platformi

U Beču od jula nova pravila za Airbnb


Ko želi da iznajmi svoj prostor više od 90 dana godišnje, potrebna mu je dozvola. Međutim, gradskoj stambenoj službi još uvek nije podneto mnogo zahteva. Novi propisi bečkog zakona o stanovanju predviđaju da je potrebna dozvola za kratkotrajno iznajmljivanje stana na teritoriji celog grada, ukoliko neko planira da ga iznajmljuje na više od 90 dana godišnje.

Pre donošenja ovih novih pravila, ograničenja su važila samo za oblasti koje su bile označene kao stambene zone. Sada se ova regulativa primenjuje i na stanove van tih zona. Takođe, onaj ko planira da iznajmi stan na kratko više od 90 dana mora dobiti saglasnost svih vlasnika stanova u objektu. Prema procenama bečke komunalne policije, postoji između 10.000 i 11.000 stanova koji se iznajmljuju putem platformi za rezervaciju. Do kraja marta je podneto samo 150 zahteva za dozvolu za iznajmljivanje duže od 90 dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Deset do petnaest odsto morali smo odbiti, jer nije bilo saglasnosti drugih vlasnika stanova u zgradi“, rekao je šef odeljenja za inspekcijske poslove, Gerhard Čeh.

Rok za prelazni period novog zakona o stambenom redu ističe krajem juna. Tada će se strogo proveravati da li postoji dozvola za iznajmljivanja duže od 90 dana. Kazna za kršenje stambenog reda može iznositi i do 50.000 evra. Gradska uprava je promenu stambenog zakona obrazložila time što želi da spreči da dragoceni stambeni prostor bude trajno povučen s tržišta nekretnina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beč air bnb nova pravila jul 2024

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana