Tekst objavljen: 25.12.2015 8:38        


Američka naftna kompanija Enterprise Products partners sklopila je prvi ugovor o izvozu američke sirove nafte nakon ukidanja 40-godišnje zabrane izvoza "crnog zlata" iz SAD, piše američki list Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane izvore. 

U januaru prva pošiljka nafte iz SAD, posle 40 godina

Oko 600.000 barela lake nafte, izvađene u južnom Teksasu, biće u prvoj nedelji januara utovareno na tanker holandske kompanije za trgovanje naftom Vitol Group, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Nafta će zatim biti dopremljena do rafinerije Vitola u Švajcarskoj, koja dizelom i drugim gorivima snabdeva Severnu Evropu, prenosi Russia Today.

"Uzbuđeni smo što objavljujemo naš prvi ugovor o izvozu američke sirove nafte, što će, prema našim saznanjima, možda biti prva isporuka američke nafte sa zapadne Obale SAD u poslednjih skoro 40 godina", izjavio je direktor američke kompanije, Džim Teg.

Iako su američki naftni proizvođači uzbuđeni zbog odluke Vašingtona da ukine zabranu izvoza nafte, oni su, kako ocenjuje Russia Today, suočeni i sa velikim preprekama. Naime, niske cene nafte na globalnom tržištu će onemogućiti privatnim proizvođačima da prodaju svoje proizvode u inostranstvu.

Drugi problem je taj što se, kako navodi RT, SAD i dalje uveliko oslanjaju na uvoz nafte, uprkos tome što su postale jedan od vodećih proizvođača.

SAD proizvode 9,4 miliona barela nafte dnevno, dok troše skoro 20 miliona barela. Iz tog razloga, SAD ne mogu biti značajniji izvoznik nafte, i izvoziće relativno male količine lake nafte, ocenjuje ruski medij.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje potpisao zakon kojim se ukida zabrana izvoza sirove nafte, koja je uvedena 1975. godine usred energetske krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Wall Street Journal Russia Today izvoz nafte američka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana