Tekst objavljen: 29.05.2019 10:05        


Raspisan javni tender za studiju o tarifiranju pristupa najužoj gradskoj zoni. Traži se model upravljanja zastojima i tehnologija koja to omogućava. Sve bazirano na razvoju saobraćaja do 2033.

U planu naplata ulaska u centar Beograda?

Sekretarijat za saobraćaj raspisao je javnu nabavku za izradu studije "Upravljanje saobraćajem u Beogradu kroz model tarifiranja pristupa centralnoj zoni".

Ugledajući se na London, Singapur, Milano i druge gradove, jedno od rešenja za kolaps u gradu čelnici vide u naplati ulaska u centar.

- Sa naglim porastom broja vozila u poslednjih nekoliko decenija javljaju se zagušenja u saobraćaju, posebno u užim centralnim zonama. Posledice su mnogobrojne i ogledaju se u velikom povećanju vremena putovanja, vremenskih gubitaka, potrošnje goriva, zauzetosti površina vozilima, smanjenoj bezbednosti saobraćaja, emisiji štetnih gasova - navodi se u dokumentaciji tendera koji će biti otvoren 26. juna.

Mnogi gradovi u svetu su problem rešili korišćenjem nekog od modela upravljanja saobraćajnim zahtevima, odnosno uvođenjem naplate zagušenja.

Izabrani ponuđač imaće 180 dana da analizira iskustva iz prakse gradova koji primenjuju upravljanje zagušenjima, ali i da anketira građane šta misle o naplati ulaska u centar. Trebalo bi i da predlože odgovarajući model i politiku upravljanja zagušenjima, ali i da ponude tehnologiju kojom bi to moglo da se uradi.

Odabrani stručnjaci takođe bi trebalo da definišu zone u okviru koje bi se upravljalo zastojima. Od njih se zahteva i da urade saobraćajnu analizu, odnosno da uvide kako bi uvođenje naplate za ulazak u centar uticalo na saobraćaj u okviru zone i van nje, odnosno po njenom obodu. Trebalo bi uraditi i finansijsku analizu priloženog modela, kao i analizu pravnog okvira za implementaciju ove ideje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Saobraćajni stručnjaci napominju da se tražena studija bazira na Smart planu razvoja saobraćaja do 2033. Odnosno, će do tada Beograd imati urađene najbitnije putne pravce poput Unutrašnjeg magistralnog prstena, četiri linije BG voza i dve linije metroa. Napominju da se ne može razmišnjati o naplati ulaza u centar ako se građanima ne ponude alternativni pravci, poput tunela Savska - Dunavska padina koji je tek u planu izgradnje. Prestonica te alternative nema, te su svi prinuđeni da idu kroz centar. Nemoguće je i da se svi preorijentišu na javni prevoz, jer onda sistem ne bi mogao da funkcioniše.

Počele da se primenjuju oštrije kazne


U prestonici su u ponedeljak zvanično počele da se primenjuju uvećane kazne za nepropisno parkiranje, kretanje i zadržavanje vozila na tramvajskim šinama, pešačkom prelazu, u parkovima i pešačkim zonama povećane čak pet puta. Novim merama kazna za bahato ostavljanje automobila u zoni trga ili pjacete iznosi 25.000 dinara. Za parking na zelenoj površini u okolini stambenih zgrada, vlasnik vozila biće kažnjen sa 5.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naplata ulaska autom Beograd saobraćaj naplata automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana