Tekst objavljen: 24.07.2020 15:45        


Sve rate kredita koje imaju privrednici i građani, ponovo će biti moguće stopirati od 1. avgusta, saznaje "Blic Biznis". Prema našim informacijama, tada na snagu stupa nova odluka o moratorijumu koji bi, prema najavama, trebalo da traje bar dva meseca

U ponedeljak konačna odluka, od 1. avgusta počinje novi moratorijum?

"Svi prateći detalji trebalo bi da budu usvojeni na vanrednom sastanku Izvršnog odbora centralne banke u ponedeljak, kada će javnosti biti i saopštena kompletna nova mera", potvrdili su nam u centralnoj banci.

Mogućnost novog stopiranja mesečnih rata za građane i privredu po svim kreditima i lizing ugovorima je najavio je Aleksandar Vučić, a u sklopu drugog paketa državne podrške.

"Pregovori sa NBS su u toku, a ide se na to da se omogući moratorijum na bar još dva meseca", ocenio je Vučić.

Podsetimo, u prvom paketu podrške, moratorijum na sve kredite je trajao tri meseca. Ovakvu mogućnost iskoristilo je više od 94 odsto dužnika u privredi i među građanima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Moratorijum je automatski odobravan svim korisnicima kredita, a oni koji su želeli da nastave sa redovnom otplatom zajma morali su da se jave svojoj banci.

U sklopu drugog paketa mera država će ići i sa isplatom 60 odsto minimalca, za sve radnike zaposlene kod preduzetnika, kao i u mikro, malom i srednjom preduzeću. Prvu isplatu treba očekivati 10. avgusta, a drugu u septembru.

Država je, podsetimo, prethodno privredu podržala sa tri mesečna minimalca. Prvi je na račune kompanija uplatila početkom maja, drugi 4. juna, a treći 7.jula. Velika preduzeća dobila su tri puta po 15.000 dinara za svakog radnika, a svi ostali po 30.000, odnosno po ceo minimalac.

7 komentara

  1. User image
    Vanja 25.07.2020 14:52

    Ekstra bravo a jel ostaje isti kovid racun gde su vec uplacivani minimalci

  2. User image
    Jaca 26.07.2020 6:43

    Sta je sa gradjanima,koji su na birou,duze vreme ? Koji ne mogu raditi,zbog bolesti,samohrane majke!? Kakva prava imaju gradjani bez ikakvog primanja?

  3. User image
    dragana 26.07.2020 8:01

    Da li treba opet da se javim mojoj banci da NE želim moratorijum,ako treba to je SMARANJE,sad neka se izjasne oni gradjani koji hoće te olakšice

  4. User image
    Natalija 26.07.2020 10:21

    Dzaba ste vi uplacivali minimalac kad ima gazda i firmi koji nisu ispostovali da daju svojim radnicima ni minimalac. Mom sinu su ostali duzni mesec ipo dana i platu i putne troškove a sad je dobio u julu svega 10000 din. I 16000 drugi deo uplate. A banka odmah skinula sve za kredit!!!! Pa sad ti zivi, placaju racune, putuj na posao... I kome prijaviti ovakve slučajeve neka mi neko pametan odgovori

  5. User image
    Igor 26.07.2020 11:54

    i onda ce posle 2 meseca ponovo da se obracunavaju dodatne kamata kao i za ova 3 predhodna koja su bila...iako je NBS objavila da nece ....


  6. User image
    NazaDnoo 26.07.2020 15:39

    A za poljoprivredu opet ćorak...

  7. User image
    Marko 27.07.2020 16:19

    Dragana, uvek se pita vecina, uvek vecina ima benefit. Dakle, ako ne zelis moratorijum, a u ogromnoj si manjini, onda ces morati da se, kako kazes "smaras".. Ako ti je to cimanje, onda izvini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
1. avgust novi moratorijum moratorijum na otplatu kredita Narodna banka Srbije ekonomska kriza pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana