Tekst objavljen: 17.06.2022 16:40        


Arhivska knjiga predavaće se elektronski kad se završi e-servis koji priprema eUprava za arhiviranje dokumentacije, kažu u Arhivu Beograda

U pripremi e-servis za predaju kompanijske arhive


“U kontaktu smo sa eUpravom oko izrade e-servisa na kom će se predavati arhivska knjiga. Kapaciteti Arhiva Beograda za obradu listi kategorija su i dalje isti čime će postupak izdavanja saglasnosti za do sada predate liste znatno potrajati”, kažu u Arhivu Beograda.

Nova ekonomija je nedavno pisala da preduzeća sa teritorije grada Beograda, bez obzira na približavanje zakonskog roka za predaju arhivske knjige ne treba da dostavljaju dokumentaciju do daljeg ni lično ni poštom.

"Usled izuzetno velikog broja do sada primljenih zahteva za izdavanje saglasnosti na Listu kategorija arhivske građe i dokumentarnog materijala sa rokovima čuvanja, kao i približavanje zakonskog roka za dostavaljnje prepisa arhivske knjige, a iz nepostojanja adekvatnih tehničkih i kadrovskih kapaciteta, obaveštavamo Vas da Istorijski arhiv Beograda nije u mogućnosti da prima novu dokumentaciju. Nema kapaciteta da primi arhivu na jedini do sada primenjeni način-isključivo pisanim putem", objavljeno je na sajtuIstorisjkog arhiva Beograda.

Iako se još ne zna rok, koji je prema novom zakonu o arhivskoj građi trebalo da bude 30. april (pa je pomeren do daljnjeg zbog toga što je Arhiv Beograda pretrpan predmetima koja su preduzećaslalapoštom) firme u Beogradu pripremaju arhivu, da imaju spremnu dokumenatciju ako u skorije vreme bude poznat rok za arhiviranje dokumenatcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zoran Brković, arhiv menadžer u kompaniji Arhivirajkaže da je prema izmeni zakona o arhiviranju papirnog dokumentacionog materijala svako preduzeće dužno da u skladu sa pravilima arhviranja popiše, klasifikuje dokumentacioni materijal, uredno arhivira i da vodi arhivsku knjigu. Neophodno je da se arhivska knjiga godišnje ažurira.

"Zakonom su propisane i oštre kazne, te se kompanije suočavaju za brojnim izazovima oko arhiviranja dokumentacije", kaže arhiv menadžer u firmi Arhiviraj, koja pruža uslugu vođenja arhivske knjige za privredu, odnosno radi evidentiranje, uređenje dokumentacije, vođenje elektronske arhivske knjige i pribavljanje potvrda od nadležnih arhiva.

Arhivska knjiga primer

Predmeti koji se odnose na:

  • osnivanje i organizaciju društva

  • pravni i poslovni predmeti

  • pravilnici i drugi opšti akti

  • prijava i odjava radnika

  • kancelarijsko poslovanje

  • finansijsko poslovanje

  • evidencija iz oblasti bezbednosti na radu

  • iz oblasti zaštite od požara

  • zaštite životne sredine

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
arhiv beograda elektronsko slanje arhiva arhiva arhiva firmi e-servisi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana