Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 02.09.2017 14:30        


Trenutno je u Srbiji 36.359 žena na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru. U odnosu na ukupnu upravljačku strukturu taj procenat je mali, kaže Petar Miljković, direktor kompanije Cube team, koja je radila istraživanje. Najveći broj žena rukovodilaca ima u Beogradu, a dame se najčešće odlučuju za uslužne delatnosti, retko za proizvodnju.

U privatnim firmama 36.359 žena na rukovodećem položaju

Dan ravnopravnosti žena obeležen je 26. avgusta u znak sećanja na usvajanje 19. amandmana u SAD kojim je zabranjeno da se ženama ukine pravo glasa.

Gostujući u Danu uživo, Petar Miljković, direktor kompanije Cube team, govorio je o rezultatima istraživanja koje je njegova kompanija sprovela o tome koliko je žena u Srbiji na rukovodećim pozicijama.

"Želeli smo da vidimo koliko žena upravlja firmama, nebitno jesu li vlasnici tih firmi ili ne", rekao je Miljković i dodao da su istraživanjem došli do podatka da je trenutno u Srbiji 36.359 žena na rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru.

"Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da taj broj raste, ali mislim da se pomeramo ka tome da pol sve manje igra ulogu u tome hoće li neko voditi firmu ili osnovati kompaniju", smatra Miljković.

Osvrnuvši se na to što žene kao problem osnivanja sopstvenih firmi navode da nemaju imovinu na svoje ime, pa nemaju i šta da stave kao zalog za kredit, Miljković kaže da je to uopšteni problem u zemlji i da nema veze sa polom, već sa finansijskim mogućnostima pojedinca.

"Broj od 36.359 žena na rukovodećim pozicijama je mali, to je mali procent u odnosu na ukupnu upravljačku strukturu i ukazuje na jednu veliku disproporciju", upozorava on.

Govoreći o faktorima koji utiču na to da žene ne budu na rukovodećim mestima u kompanijama, Miljković je izneo stav da svi faktori utiču po malo – tradicija, uvrežena mišljenja i stavovi društva, svi osim nedostatka ambicije kod žena.

"Tradicionalno postoji verovanje da žene imaju podređenu ulogu, da su više okrenute porodici i da nisu za posao, što naravno nije tačno", smatra on i dodaje da u njegovoj kompaniji, gledajući sve sektore, radi više žena nego muškaraca, ali naglašava da to u njihovoj kompaniji nije bitno.

Bitno je da li neko dobro zna svoj posao i da ima dobar stav u vezi s poslom, kaže. Ističe da jedino u IT delu firme iz koje dolazi trenutno ima više muškaraca, ali da je to sticaj okolnosti.

Rezultati istraživanja pokazali su da je najveći procenat žena na rukovodećim pozicijama zabeležen u Beogradu, a Miljković kao razlog za to navodi centralizaciju, jer strane kompanije, koje nemaju predrasude prema ženama, kao ni tradicionalne stavove, otvaraju svoja predstavništva upravo u glavnom gradu, pa smatra da zbog toga na lokalu ima manje žena na vodećim pozicijama.

Podaci kažu u Beogradu je najviše 16.108, u Novom Sadu (3.018), Subotici (1.073)... Najčešća zanimanja među ženama su uglavnom uslužne delatnosti, a ne proizvodnja, a na to verovatno tradicija ima dosta uticaja.

"U građevini imamo dosta dama koje su na čelu kompanija. Iz toga ne može da se izvuče neki dominantan zaključak, jer žene postaju ravnopravne, to kod nas možda još nije slučaj, ali posmatrajući svetske trendove, mislim da ćemo i u Srbiji doći do potpune ravnopravnosti", misli Miljković i dodaje da se nada da za deset godina ovo više neće biti aktuelna tema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
žene domaće firme rodna ravnopravnost upravljanje firmom žene vlasnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana