Tekst objavljen: 23.05.2023 12:40        


Samo 10 dana pre isteka krajnjeg roka do kojeg bi trebalo da bude postignut dogovor o povećanju limita javnog zaduživanja američke vlade, koji sada iznosi 31,4 biliona dolara, predsednik Džozef Bajden i predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa Kevin Makarti nisu uspeli da se saglase kako da reše gorući problem

U SAD i dalje bez dogovora o povećanju limita javnog duga


Izostanak dogovora između dve strane mogao bi negativno da se odrazi na američku ekonomiju i uvede je u ozbiljnu krizu, a dve strane su potvrdile da će pregovori biti nastavljeni, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Predsednik Bajden iz Demokratske stranke i predsedavajući Predstavničkog doma republikanac Makarti, pokušavali su da postignu dogovor, ali Makarti je zahtevao da Bela kuća pristane na smanjenje potrošnje, dok je predsednik Bajden taj zahtev ocenio kao "ekstreman" i predložio je uvođenje novih poreskih obaveza što su republikanci odbili.

Obe strane su naglasile potrebu da se izbegne proglašenje nesolventnosti i neizvršavanje obaveza i potvrdile da će nastaviti da razgovaraju u narednim danima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Još jednom smo ponovili da je jedini način da se krene napred u dobroj veri da ćemo postići dvopartijski sporazum", rekao je Bajden posle sastanka i ocenio ga kao "produktivan".

Nakon sinoćnjih razgovora sa Bajdenom, Mekarti je rekao novinarima da ce pregovaraču "pokušati da pronađu zajednički jezik".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
džo bajden ekonomska kriza javni dug sjedinjene američke države kevin makarti limit javnog duga povećanje limita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana