Tekst objavljen: 28.01.2014 10:22        


Uprkos krizi zbog koje neki građani ne mogu da sastave kraj s krajem, u našoj zemlji ima ljudi koji zarađuju i po tri miliona evra godišnje, pišu Novosti i navode da je, prema poslednjim podacima iz Poreske uprave, najplaćeniji Srbin u prošloj godini stavio u džep 250.000 evra mesečno.

U Srbiji 20.000 milionera, najveća plata 250.000 evra

Zvanično bogati, po merilima naših poreskih zakona, su oni koji su prošle godine zaradili više od 2.185.488 dinara, što znači da im je svakog meseca na račune „leglo“ više od 182.124 dinara.

OLAKŠICE

I bogataši imaju pravo na olakšice. Milioner ima pravo na odbitak za sebe i to do 40 odsto prosečne godišnje plate, što znači da na taj deo ne plaća porez. Ukoliko ima ženu koja je nezaposlena i decu, za njih može da umanji osnovicu za najviše 15 odsto prosečne godišnje plate u Srbiji. Svi odbici zajedno, međutim, ne mogu da pređu polovinu dohotka koji se oporezuje.
Republički zavod za statistiku je izračunao da je prosečni građanin tokom 2013. godine zaradio 728.496 dinara bruto, a 527.184 dinara neto plate.

Ko je uspeo da zaradi više od trostruke bruto plate, državi plaća porez na godišnji dohodak od 10 odsto. Ukoliko je prosečnu godišnju platu uspeo da premaši više od šest puta, na to plaća porez od 15 odsto.

- U 2013. godini doneli smo 19.002 rešenja o utvrđivanju poreske obaveze po osnovu godišnjeg poreza na dohodak građana. Najviši oporezivi prihod ostvarilo je fizičko lice u iznosu od oko 350 miliona dinara - navode u Poreskoj upravi.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U sumu koja se računa za oporezivanje ulaze, osim plate, i drugi prihodi, poput zarada od sporta, autorskih i sličnih honorara, prihoda od iznajmljivanja nekretnina i pokretnih stvari. U osnovicu ulaze i prihodi koji se dobijaju po osnovu članstva u upravnim i nadzornim odborima i sličnim organima, pišu Novosti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2013. Srbija zarade plate prosečna zarada prosečna plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana