Tekst objavljen: 05.09.2015 14:23        


Iz ambasade Austrije u Beogradu poručuju koje korake treba proći da biste se zaposlili u ovoj zemlji.

U tri koraka do posla u Austriji

Austijski Servis za zapošljavanje (AMS) saopštio je početkom meseca koja zanimanja su u toj zemlji deficitarna, što je privuklo veliku pažnju Srba koji žele da odu iz zemlje.

Belma Cokić, poverenik za integraciju Srba u austrijsko društo pri ambasadi Austrije u Beogradu kaže za da za nalaženje posla u ovoj zemlji morate da prođete nekoliko koraka. Vest o tome da Austrija traži 29.000 konobara, kuvara i pomoćnika, a da je pritom minimalac veći od plate programera u Srbiji zaintrigirala je mnoge Srbe koji traže posao. Ipak, od posla vas deli nekoliko koraka.

1. Pronađite poslodavca
Pre svega se savetuje da prvo pronađete pravog poslodavca u Austriji koji bi mogao da vas zaposli. Posao ćete najlakše naći putem interneta, ili preko ličnih kontakata. Fokusirajte se na deficitarna zanimanja, jer to ipak povećava verovatnoću da ćete dobiti dozvolu za rad, poručuju iz ove ambasade.

Trenutno su to poslovi iz oblasti ugostiteljstva –konobari, kuvari, pomoćnici u kuhinji, čistači i radnici na pakovanju robe. A budući da je od maja ove godine minimalna bruto zarada u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 1.400 evra mesečno, jasno je zašto se sve više Srba interesuje za zaposlenje u ovoj zemlji.

2. Uradite radnu dozvolu
Viza za Austriju vam nije potrebna, ali da biste dobili zapošljenje, morate posedovati radnu dozvolu. U pitanju je takozvana ‘crveno-belo-crvena karta’ ili Rot-Weiss-Rot-Karte, za koju kandidat aplicira u ambasadi nakon što je već pronašao poslodavca. Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom.

Zato, na primer, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri već ih imaju dovoljno u svojoj zemlji,kažu u ambasadi Austrije.

3. Poznavanje jezika
Poznavanje nemačkog jezika nije neophodno za dobijanje ove dozvole, ali je poželjno, i povećava vaše šanse za dobijanje dozvole za rad. Kriterijumi po kojima se određuje ko dobija crveno-belo-crvenu kartu su kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje jezika, starost i studije u Austriji (za visokokvalifikovana zanimanja).

Ova karta objedinjuje radu i boravišnu dozvolu, i traje 12 meseci....antrfile...
Nakon što dobijete ovaj papir i poslodavca, stvar je poprilično jednostavna – možete da krenete da se pakujete.

Ne postaje takse!

Iz Austrijske ambasade upozoravaju da mnogi pokušavaju da zarade varajući Srbe koji hrle u Austriju. Tako se po nekim jatovima nalaze oglasi u kojima se obećava pribavljanje austrijske radne dozvole nakon uplate „takse za vizu“ fizičkom licu ili firmu. Iz ove ambasade izričito savetuju da senikakve „takse“ ne uplaćuju, te da se umesto toga prvo obratite ambasadi.

Budući da je sve veći broj onih koji u ovoj državi traže svoje parče hleba, Austrijska ambasada redovno organizuje seminare informativnog karaktera o odlasku u Austriju, a o tome kada se i gde održavaju možete da se informišete na njihovom sajtu ili Fejsbuk stranici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao u austriji posao u inostranstvu Austrija radna dozvola internet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana