Tekst objavljen: 09.06.2015 12:07        


Negativne kamatne stope predstavljaju veliki izazov za švajcarske banke, a naročito za njihova nastojanja da odbrane svoj neto profit, izjavio je direktor švajcarske banke UBS, Aksel Veber.

UBS: Negativne kamatne stope veliki izazov za banke

On je na jednoj debati u Bernu rekao da je januarsko uvođenje negativnih kamatnih stopa u Švajcarskoj primoralo banke da promene način upravljanja nekretninama, kao i dugoročnim investicijama, prenosi agencija Frans pres.

"Negativne kamatne stope su naročit izazov za neto profit banaka", izjavio je Veber na skupu, organizovanom pod okriljem Švajcarske bankarske asocijacije.

U januaru ove godine, centralna banka Švajcarske (SNB) je uvela kamatnu stopu od minus 0,75 odsto na aktive u posedu finansijskih institucija, uključujući banke, trgovce hartijama od vrednosti i osiguravajuće kompanije.
SNB je uvođenje negativne kamatne stope najavila još u decembru prošle godine s ciljem sprečavanja daljeg jačanja franka.

"Januarska odluka je imala snažan odjek u Švajcarskoj", izjavio je direktor švajcarske filijale američke kompanije za upravljanje aktivama Blek Rok, Kristijan Hince, i dodao da su investitori preusmerili interesovanje na alternativne investicije, među kojima su i one sa većim rizikom, ali i one pasivnije kao što su finansijski indeksi.

Kako ocenjuje Frans pres, negativne kamatne stope zadaju još jedan udarac švajcarskim bankama, koje su već pod pritiskom da povećaju transparentnost, u svetlu skandala kao što je "Svisliks" zbog kog je banka HSBC prošle nedelje morala da plati 40 miliona franaka kompenzacije kako bi stavila tačku na optužbe da je njena švajcarska filijala pomagala klijentima da utaje više miliona dolara poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
negativne kamate švajcarske banke kamatne stope pad neto profita hartije od vrednosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana