EUR 117,58 USD 99,39 CHF 108,89

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 10.08.20. :: 117.5720 rsd

Tekst objavljen: 24.11.2018 17:30        


Svaki put kada ostavite napojnicu konobaru i on je uzme, on praktično krši zakon jer bi inspektor u slučaju da pronađe višak novca u restoranu ili kafiću mogao poslodavca da kazni zatvaranjem lokala, ili novčano – preduzetnike sa pola miliona dinara a pravna lica sa čak dva miliona dinara.

Ubuduće i bakšiš kroz fiskalni račun?

U mnogim zemljama bakšiš je regulisan zakonom – u Japanu se smatra uvredom, u Kini konobari očekuje napojnicu od tri odsto od računa, u Nujorku je to 15 odsto.

U Srbiji praksa ostavljanja napojnice postoji, u proseku je to nekih 10 odsto, ali nije regulisana nijednim zakonom i upravo su zato u Poslovnom udruženju hotelsko ugostiteljske privrede HORES uputili inicijativu Vladi Srbije da se to promeni.

“Predlažemo da se napojnica kod nas limitira na 10 odsto i registruje u kasi i da se na njega plaća porez na zaradu. Koristi od zakonskog regulisanja imali bi svi počev od gostiju koji bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu”, kaže za Danas director HORES-a Georgi Genov. Osim ove, HORES je državi uputio još jednu inicijativu – da se PDV na hranu i piće u ugostiteljskim objektima smanji sa 20 na 10 odsto.

2 komentara

  1. User image
    Proždrljivci 19.11.2018 18:17

    Ala su vešti ovi biznismeni da smisle nove cake za mužu... A radnicima posle šipak...

  2. User image
    Nikola 20.11.2018 13:06

    Ranije je postojao neki red i procedura, inspekcija je kada pronađe nepravilnost prvo izdavala opomenu i tražila da se nepravilnosti uklone tek ako nepravilnost nije ispravljena pokretalo se kažnjavanje i zakonske mere. Danas prvo zatvore lokal odrežu drakonske kazne pa traže prekršaj. To bezakonje je nažalost dovelo do par samoubistava...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bakšiš napojnica pdv na hranu i piće PDV konobari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana