Zvanični kurs Evra za dan 14.06.21. :: 117.5706 rsd
Tekst objavljen: 25.11.2018 17:30        


Ukidanje rominga za zemlje Zapadnog Balkana odavno nije samo ekonomsko pitanje, već je i političko. Već duže vreme postoji inicijativa da se potpiše sporazum za zemlje Zapadnog Balkana o ukidanju ovih nameta, ali je zasad najizvesnije da će taj sporazum parafirati Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje su pre nekoliko godina postigle dogovor o snižavanju cena rominga.

Ukidanje rominga tek za tri godine

Tom dogovoru htele su da se priključe Albanija i srpska pokrajina Kosovo, a sada su sve veći spoljni pritisci da se na to i pristane.

- U aprilu sledeće godine u Beogradu će biti održan samit i Evropska komisija očekuje da se tada potpiše sporazum o ukidanju rominga za Zapadni Balkan - govori, za "Novosti", ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Mi imamo dogovor između četiri zemlje, ali za Zapadni Balkan se podrazumeva Albanija plus Kosovo. Treba videti da li će se ukinuti roming za Srbiju, Makedoniju, BiH i Crnu Goru ili će se čekati da bude možda potpisan sporazum za ceo Zapadni Balkan, u aprilu. Svakako, to je pitanje politike i statusa Kosova u tome. Jedna je ideja da se potpiše sporazum samo za ove četiri zemlje. To bi praktično značilo da bi roming bio ukinut u leto 2021. godine.

Prema rečima ministra Ljajića, period od dve godine biće potreban za prilagođavanje i pripreme, kada je reč o potpunom ukidanju rominga. Za ove četiri zemlje, to bi sve moglo relativno brzo da se završi, ali je politički sporno pitanje ostalih.

Ipak, sigurno je i da se operaterima u našoj zemlji ne žuri mnogo sa ukidanjem rominga, jer je jasno da se na tome dobro zarađuje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ranije je postojala inicijativa da se potpuno ukine roming na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključe Direktivi za ukidanje rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming. Od toga, ipak, ništa nije bilo.

Odlazni poziv 28 dinara

Prosečna cena odlaznih poziva u zemljama regiona - Makedonija, Crna Gora i BiH, iznose 27,99 dinara minut. Dolazni pozivi su 7,39 dinara minut, a SMS - 8,89 dinara. Za zemlje EU, prosečna cena odlaznih poziva je 49,90 dinara, uz uspostavljanje veze 79,90 dinara, dolazni pozivi 9,90 dinara, uz uspostavljanje veze 39,90, a SMS je 29,90 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
besplatni roming cena rominga ukidanje rominga zapadni balkan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana