Tekst objavljen: 28.07.2020 15:10        


Ukrajina i Poljska dogovorile su se da preduzmu zajedničke korake kako bi osujetile realizaciju ruskog projekta Severni tok 2

Ukrajina i Poljska se udružile protiv "Severnog toka 2"

To prenose ruski mediji, pozivajući se na saopštenje ukrajinskog Ministarstva inostranih poslova.

Prema rečima predstavnika Ministarstva, tokom posete šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe Varšavi, strane su diskutovale o saradnji u energetskom sektoru i važnoj ulozi koju te dve zemlje imaju u osiguravanju energetske bezbednosti Evrope.

Ministarstvo je takođe istaklo da dve države nameravaju da i dalje razvijaju trilateralni memorandum između Ukrajine, Poljske i Sjedinjenim Američkim Državama o saradnji u energetskom sektoru u cilju diverzifikacije izvora energije.

Predstavnici Poljske i Ukrajine posebno su naglasili da ruski projekat Severni tok 2 predstavlja pretnju za bezbednost Evrope u energetskom sektoru i dogovorili su se da spreče njegovu realizaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Projekat Severni tok 2 podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi pedeset pet milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Novi cevovod gradi se pored Severnog toka.

Podsetimo, američki Stejt department uključio je Severni tok 2 i Turski tok u projekte kojima mogu biti uvedene sankcije. Prema rečima američkog državnog sekretara Majka Pompea, projektima će biti uvedene ograničavajuće mere koje su predviđene zakonom „O borbi protiv američkih protivnika putem sankcija“ (CAATSA).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rusija gas ukrajina Poljska severni tok 2

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana