Tekst objavljen: 31.08.2021 16:00        


Nakon loših rezultata postignutih na testu otpornosti, najstariju banku na svetu sa sedištem u Italiji,Monte dei Paschi di Siena,osnovanu 1472. godine,moglabi da preuzme UniCredit banka. Evropski regulatori procenili su da banka ne bi mogla da preživi neku težu recesiju, koja bi joj lako "pojela" sav kapital koji poseduje

UniCredit preuzima najstariju banku na svetu


Prošlog meseca banka Monte dei Paschi di Siena stekla je još jedno priznanje, najslabiji evropski zajmodavac, jer se pokazala kao najlošija mešu svim ostalim koje su proveravali evropski regulatori. To bi kako se primećuje moglo da bude poslednje mračno poglavlje, posle dugogodišnje borbe sa brojnim problemima.

Stoga se mandat Monte dei Paschi dug pet i po vekova bliži kraju. Uz podršku koja stiže od zvaničnog Rima, očekuje se da najstariju banku na svetu preuzeti najveća banka u Italiji, UniCredit. Ona je prošlog meseca saopštila da se pregovara o kupovini Monte dei Paschi pod uslovom da vlada zadrži sve njene loše kredite.

Ime Monte dei Paschiverovatnoćenastaviti da postoji kaorobna marka u poslovnicama banaka u centralnoj Italiji, pa klijenti verovatno neće primetiti veliku razliku, barem ne na "prvu loptu". Međutim, više neće biti samostalna niti će zbog bankrota na pravi način podsećati da su italijanski trgovci tokom renesanse zapravo izmislili osnove modernog bankarstva.

Problemi u koje je zapalaMonte dei Paschizadaju teškoće i Mariu Dragiju, italijanskom premijeru, inače bivšem predsedniku Evropske centralne banke, koji pokušava da reformiše Italiju, članicu EU koja je u stalnom ekonomskom zaostajanju u odnosu na ostatak evrozone.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Udar na tradiciju

Ocenjuje se da za Sien nevolje u vezi sa Monte dei Paschi predstavljaju psihološki i ekonomski udar, jer je nekoliko tamošnjih banaka dobro poslovalo u vreme njenog najvećeg procvata. Pored toga Monte dei Paschi je i dalje najveći privatni poslodavac u Sieni, a fondacijakoju je ona osnovala pomogla je razne građanske aktivnosti, dečje vrtiće, ambulante, pa se smatra delom svake domaće porodice, kako navode istoričari.

Opstanak Monte dei Paschi godinama se dovodi u pitanje, a problemisupočeli 2008. godine nakon što je preuzimanje jedne rivalske banke platila devet milijardi evra, više nego što je zapravo imala novca. Glavni cilj tada joj je bio da postane treća po veličini banka u Italiji, nakon Intesa Sanpaolo i UniCredit.

Tokom 2013. godine, dok je policija istraživala navode o skrivanju gubitkaka od regulatora i akcionara, šef komunikacija u Monte dei Paschi, David Rossi pronađen je mrtav u ulici ispod prozora svoje kancelarije. Međutim, policija nikada nije pronašla ubedljive dokaze da je on ubijen, kako je tvrdila njegova porodica.

Tokom 2019. godine više desetak rukovodilaca Monte dei Paschi, Deutsche Bank i Nomura osuđeno je zbog prikrivanja problema najstarije banke, ali su se kasnije žalili tu presudu.

Ako UniCredit preuzme Monte dei Paschi titulu najstarije banke verovatnoće preuzetiBerenberg banka, koja je osnovana u Hamburgu 1590. godine.


Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najstarija banka na svetu banke Italija UniCredit Banka Banka Monte dei Paski di Sijena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana