Tekst objavljen: 06.08.2019 13:55        


Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom o uspostavljanju zajedničke kontrole na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo koji će olakšati prolazak granice i smanjiti vreme čekanja i zadržavanje putnika, zvanično je potpisan danas

Uskoro lakše i brže do Grčke, između Srbije i Severne Makedonije samo jedna kontrola

Zakon je potpisao predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, a kako se u saopštenju njegovog kabineta navodi zakon je predviđen u skladu sa sporazumom vlada Severne Makedonije i Srbije od 12. jula, potpisanog u Beogradu.

Po najavi Carinske uprave Severne Makedonije, zajednička kontrola na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije Tabanovce - Preševo počeće krajem avgusta, a datum zavisi od "usaglašavanja obaveza" premijera dve države.

Ovo je velika olakšavajuća okolnost za putnike, posebno one koji putuju ka Grčkom primorju tokom sezone, ali i za teretna vozila koji se kreću iz Srbije ka Severnoj Makedoniji.

Sporazumom je predviđeno da će granična služba Srbije sprovesti izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije, dok će za one koji putuju u suprotnom smeru, izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovodena na teritoriji Srbije na graničnom prelazu Preševo.

Koncept o zajedničkim graničnim kontrolama sa jednim zaustavljanjem "one stop shop" znači pojednostavljivanje postupaka koji se sprovode na jednom zajedničkom graničnom prelazu, sa jednim zaustavljanjem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zajedničko carinjenje će omogućiti viši stepen harmonizacije graničnih kontrola i unapređene primene koncepta integrisanog graničkog upravljanja, što će smanjiti mogućnost carinskih prevara, zbog direktnog uvida u dokumentaciju koja prati robu, a time će se ubrzati i protok putnika i robe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
granični prelaz kontrola Severna Makedonija Srbija grčko more more Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana