Tekst objavljen: 20.02.2015 3:41        


Sledeće nedelje trebalo bi da počnu pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru u oblasti gradjevinarstva, potvrdili su danas predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva, Dušan Vujović, i pedstavnik Unije poslodavaca Srbije zadužen za tu oblast, Vesko Raznatović.

Uskoro pregovori o kolektivnom ugovoru u gradjevinrstvu

Oni su izrazili nadu da će uspeti da postignu dogovor zadovoljavajući za obe strane, istakavši da su i sindikati i poslodavci na istom poslu.

Vujović je ukazao da je prethodni kolektivni ugovor istekao u martu prošle godine, izrazivši uverenje da će pregovori biti uspešni.

Predstavnici Sindikata radnika gradjevinarstva i industrije gradjevinskog materijala organizovali su danas konferenciju na temu uloge sindikata u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i stanju socijalnog dijaloga kako u Srbiji, tako i u EU.

Vujović je istakao da je u prošloj godini oko 1,2 milijarde evra izdvojeno za javne nabavke u oblasti infrastrukture a isto toliko i u godini ranije.

Prema njegovim rečima, ovogodišnjim budžetom predviđeno je da se za javne nabavke izdvoji oko 2,5 odsto BDP-a, što iznosi izmedju 700 i 800 miliona evra.

Poredjenja radi, u EU se za ove namene godišnje izdvaja oko pet odsto BDP-a, a Srbija teži da se u godinama koje dolaze približi evropskom proseku, naveo je on.

Predstavnik Unije poslodavaca, Ražnatović, ukazao je da i sindikati i poslodavci imaju zajednički cilj u oblasti građevinarstva, a to je da se eliminiše dosadašnja praksa da strane firme uzimaju posao a onda domaće izvode oko 90 odsto radova za koji često ne budu plaćene.

Na taj način strane firme izvlače profit iz zemlje a domaće, koje su stvarni izvođači radova, ne dobiju ni deo tog novca, naveo je on.

Generalni sekretar Evropske federacije radnika građevinarstva i drveta, Sem Haglund, smatra da je vrlo važno da se kompanije koje na tržištu pribegavaju neregularnim potezima, isključe iz javnih nabavki.

Takva praksa postoji u EU a Srbija bi trebalo da uvede mere pomoću kojih bi to mogla da sprovede, istakao je on.

Šef internacionalnog odeljenja Sindikata građevinarstva Belgije, Tom Deleu, konstatovao je da su javne nabavke veoma bitno pitanje za sve zemlje, ali je i socijalni dijalog jedno od ključnih pitanja za funkcionalno tržište rada.

On je rekao da se u Belgiji vodilo računa o socijalnom dijalogu i da je na tom pitanju podrobno radjeno godinama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi kolektivni ugovori građevinarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana