Tekst objavljen: 30.10.2019 15:50        


Rik Edelman, osnivač i izvršni predsednik kompanije Edelman Financial Services, jedne od vodećih kompanija za finansijsko savetovanje smatra da će uskoro nestati dosadašnji koncept penzionisanja

"Uskoro više neće biti penzije"

Edelman u jednom videu navodi da uskoro više neće biti klasičnog sleda događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo.

Očekivani životni vek vrlo će se verovatno drastično produžiti, što znači da ćemo možda živeti 110 ili 120 godina. Neće biti održiva ideja odlaska u lagodnu penziju sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u penziju sa 65, kako ćemo zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena?".

"Gotovo je s idejom penzije. To je bila inovacija 20. veka koje nije bilo u 19. veku i koje neće biti ni u 21. U budućnosti ćete raditi do 75., 85., 95. ili 105. godine života. No, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, želeti da radite", kaže Edelman.

"Želećete da radite iz dva razloga. Prvo, bićete dovoljno zdravi da to možete. Bićete kao stogodišnjak zdravi kao što je neko danas s 40 ili 50 godina, a to znači da ćete hteti ostati aktivni, i u privređivanju i u zajednici", tvrdi Edelman.

"Drugo, lakše ćete nego ikada pre zarađivati novac, zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkotrajnim ugovorima, ideji rada sa skraćenim radnim vremenom, rada putem interneta i slično. Nećete više morati raditi 40 ili 50 sati nedeljno i nećete morati zarađivati ​​100 ili 200 hiljada dolara godišnje. Moći ćete dopuniti svoj prihod s 20.000 do 40.000 dolara godišnje radeći honorarno one poslove koje želite. Novac će biti lako dostupan, a to znači da ćete umesto da jedva dočekate godine ili potreban staž za penziju, u drugačiji koncept penzije otići ranije i češće", objasnio je Edelman.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. No onda ćemo ih imati češće. Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovno otići u školu i započeti neku sasvim drugačiju karijeru", objašnjava.

"Činićemo tako kroz ceo život. Nestaće linearnog koncepta zaposlenja. Umesto toga, pojaviće se ciklična linija života gde ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vreme kroz ceo svoj život. Biće zabavno i prijatno, a biće i korisno za zajednicu. Zašto bi neko s tim imao problem?" dodao je.

Srbija: u penziju sa 70 godina

Sudeći po broju godina potrebnih za penzionisanje u regionu, Evropi i svetu, Srbija još i dobro stoji. Posmatrajući, međutim, potrebe, trendove i nagle izmene zakona koji regulišu penzijske sisteme, čak i u najrazvijenijim zemljama, pitanje je kada će i u Srbiji doći do novih pomeranja.

1 komentar

  1. User image
    Miki 08.09.2020 7:44

    Strašno

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzija neće postojati nestaje penzija rik edelman penzioneri penzija penzije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana