Tekst objavljen: 12.09.2016 12:00        


Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović je najavio da će do kraja godine biti pripemljen Zakon o angažovanju sezonskih radnika u poljoprivredi koji će zaštititi, pre svega, berače voća, ali i njihove ''gazde'' od ucenjivanja. 

Uskoro Zakon o sezoncima u poljoprivredi

Nedimović je u razgovoru sa poljoprivrednicima smederevskog kraja rekao da je cilj da oni budu zaštićeni, da mogu da upišu staž i budu zdravstveno osigurani, ali i da se zaštite i poljoprivredna gazdinstva.

"Sa apekta vlasnika voćnjaka, da berač ne ucenjuje ako se desi povreda na radu. Da ne morate na crno da mu platite tri, četiri ili pet hiljada evra da bi ćutao ako padne sa drveta. Takođe, da ne morate kada dođe inspekcija da krijete berače", rekao je ministar.

On kaže da bi taj trošak bio simboličan, svega 150 do 200 dinara po danu po radniku, koji bi dobio penzijsko i invalidske osiguranje.

"Da na kraju, koliko će biti dozvoljeno 90 ili 120 dana, može da upiše staž, kao i da ima zdravsteno u slučaju povrede na radu", istakao je Nedimović dodajući da nije cilj da se uzmu pare već uvedemo red u tu oblast.

Prema njegovim rečima, neka gazdinstva imaju po 200 ljudi, nezaposlena lica i penzionere, koji će sada biti zaštićeni, kao i gazda i država.

Nedimović je razgovarao sa poljoprivrednicima iz smederevskog kraja u okviru turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen 2016, koja se održava 129. put, od 8. do 11. septembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sezonci jačanje poljoprivrede radni staž

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana