Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 25.09.2018 13:26        


Sve članice EU imaju propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj državi, pa tako i mogućnost da kontrolišu putnike i ne dozvole im ulazak u zemlju. 

Uslov za ulazak u Francusku 120 evra dnevno

Slučaj Ljiljane Moharić, srpske državljanke, koja je pre nekoliko dana sa svojom devetomesečnom bebom deportovana iz Belgije u Podgoricu jer kod sebe nije imala dovoljno novca za boravak u EU izazvao je veliku pažnju u javnosti. Otvorena su mnoga pitanja – da li za zemlje koje nisu članice važe neka nova pravila ili je Evropa počela striktnije da sprovodi propise koji su davno ustanovljeni zbog migrantske krize i strože kontrole granica, piše Politika.

Diskreciono pravo graničara

Iako većina građana nije imala ovakvo iskustvo, istraživanje „Potrošača” pokazuje da tako nešto praktično može da se dogodi svakome ko putuje u države EU. Svaki granični policajac, kako se navodi u dokumentu EK, koja reguliše ovu oblast, ima diskreciono pravo da zabrani ulazak u zemlju iz ovog razloga. Ali od kada su azilanti u talasima krenuli u Evropu pojedine zemlje su izgleda pooštrile kontrole.

Sve članice imaju svoja pravila i propisan minimalan iznos novca neophodan za boravak u njihovoj državi. Tako je, na primer, za ulazak u Francusku neophodno 120 evra, i to dnevno, piše Politika.

Za Hrvatsku 70, a Mađarsku 30 evra

Rumuni su izgleda najstroži jer ne prihvataju izvod banke ni kreditne kartice već isključivo gotovinu. Tako je jedan putnik vraćen s granice jer je imao 450 evra, a bilo je potrebno minumum 500, odnosno 50 evra dnevno. Za Hrvatsku je potrebno obezbediti 70 evra po danu, a za Mađarsku 30 evra. Slična pravila važe i za Grčku, pa je dnevno potrebno 50 evra, ali za petodnevni boravak 300 evra. Ako su turisti maloletni iznos je prepolovljen. Za većinu zemalja EU prosečan iznos je oko 50 evra. Tu odstupa jedino Francuska za koju su iznosi drastično veći. U Italiji se iznos smanjuje što je boravak duži, pa za pet dana treba poneti 280 evra. I za Nemačku je dnevno 45 evra minimalni iznos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evro Francuska Hrvatska Mađarska rumunija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana