Tekst objavljen: 12.06.2015 16:23        


Iako su krediti jeftiniji za 18% a cena nekretnina niža u proseku 11% nego ranijih godina, nesigurnost građana i smanjenje kupovne moći uzimaju danak tržištu stambenih kredita.

Uslovi bolji a realizacija za četvrtinu manja

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita u prva četiri meseca 2013. godine je bilo realizovano 2052 kredita dok je ta cifra za prva četiri meseca ove godine 1526 kredita odnosno za četvrtinu manja.

Na osnovu podataka iz baze istorijskih vrednosti kamata na stambene kredite portala Kamatica 2013. godine, kamatne stope su u proseku niže 18 procenata odnosno za 1,3 procentna poena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Iako su uslovi kupovine nekretnine na kredit poboljšani, to nije dovoljno jer sa druge strane prosečna zarada u odnosu na isti period od pre dve godine je nominalno u blagom padu, a ako u računicu uvedemo pad vrednosti dinara zaključak je realna pad kupovne moći.

Nesumnjivo, na smanjenu tražnju za stambenim kreditima je uticala i situacija sa švajcarskim frankom u kojoj od strane regulatora nije pokazan stav zaštite korisnika pa je tako želja za nekretninom potisnuta usled nesigurnosti koja je još prisutna na tržištu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stambeni kredit u eur stambeni krediti kamata na stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana