Tekst objavljen: 28.11.2020 12:00        


Kako je rečeno, zahtevi za preknjižavanje ili odlaganje plaćanja će ubuduće moći da se podnesu elektronski, preko portala Poreske uprave

Usvojen novi set carinskih i poreskih zakona

Skupština Srbije usvojila je juče kasno set poreskih i carinskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o porezima na imovinu kojim se od 1. januara 2022. godine porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava - prebacuju sa Poreske uprave na lokalne samouprave.

Ministarstvo finansija navelo jeu načelnoj raspravi da su porezi na nasleđe i imovinu i prenos apsolutnih prava izvor prihoda lokalnih samouprava i da se, sa jedne strane, smanjuje opterećenje Poreske uprave, a s druge strane, daje se mogućnost opštinama i gradovima da maksimiziraju naplatu poreza.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koje se odnose na pojednostavljenje poreskih postupaka za one koji imaju zahteve za povraćaj i preknjižavanje ili više plaćenog ili pogrešno plaćenog poreza, kao i zahteve za odlaganje plaćanja poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako je rečeno, to će ubuduće moći da se čini elektronski, preko portala Poreske uprave.

Kada je u pitanju Zakon o državnim administrativnim taksama, ukidaju se i smanjuje se dosta taksi, kako bi se umanjila opterećenja privredi.

Kao najvažniju promenu u Carinskom zakonu, Mali je naveo pomeranje rokova po pitanju zastarelosti carinskog duga, tj. državi se daje duže vremena da reaguje i zaštiti svoje interese.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o carinskoj službi proširuje se krug carinskih službenika koji su ovlašćeni za pokretanje carinskog prekršajnog postupka. "Na taj način, sami postupci carinjenja, odnosno carinskih prekršaja, biće brži i efikasniji", istakao je Mali.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi zakoni novi poreski zakoni carina porez novi carinski zakon siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana