Tekst objavljen: 20.05.2017 11:27        


Banke nenaplative kredite od privrede prodaju po ceni od samo 0,7 do 18 odsto. Ako uspeju, mogu da naplate i sto odsto glavnice potraživanja. Loši krediti činili 17,3 odsto ukupnih u decembru 2015.

Uterivači dugova milion kupuju za 7.000 evra

Milion evra lošeg zajma otkupljuju za svega 7.000 evra. I srećni su i oni i banka. Reč je o ceni od 0,7 odsto, najnižoj ikada plaćenoj za otkup grupe loših kredita u Srbiji. Na pitanje "Novosti" da li mu se isplatio taj posao, sagovornik iz jednog preduzeća za otkup potraživanja samo je slegnuo ramenima: "Da nije, ne bismo danas bili ovde."- Minimalna cena plaćena za portfelj loših kredita u Srbiji bila je 0,7 odsto, a maksimalna 18 odsto. Sve između toga su procenti koji bankare čine srećnima - navodi naš izvor, baratajući podacima za godine posle svetske ekonomske krize.

MANJE PROBLEMATIČNIH

Ukupni krediti na kraju 2016. godine iznosili su 1.908 milijardi dinara, ili 15,46 milijardi evra, podaci su Udruženja banaka Srbije.- Ukupno odobreni krediti zabeležili su smanjenje u 2016. godini u odnosu na kraj 2014. i i 2015. godine - istakao je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka, na godišnjoj sednici skupštine ove asocijacije.

- Visokorizični krediti - NPL, u 2014. godini iznosili su 419,7 milijardi dinara, ili 3,47 milijardi evra, što predstavlja učešće NPL u ukupnim kreditima od 20,82 odsto. Ovi krediti lane su pali na 328,99 milijardi dinara, ili 2,66 milijardi evra, i čine 17,24 odsto učešća u ukupnim kreditima.


To, praktično, znači da se dugovi privrede od banaka otkupljuju za sedam do 180 evra na svakih 1.000 evra lošeg kredita. A agencija koja kupi dug preduzeća potom kreće u naplatu, gde je sve između plaćenog procenta i 100 odsto - dozvoljeno.

- Ako portfelj loših kredita otkupite za 0,7 odsto, i zatim uspete da naplatite 1,7 odsto tog iznosa od dužnika, to je dobar rezultat - objašnjava naš sagovornik.

Agencije koje posreduju u naplati u Srbiji trenutno ima tačno sedam. Jedne se bave samo otkupom potraživanja, druge samo posredovanjem u naplati, a tek jedna ili dve su registrovana za oba ova posla.Trgovina bankarskim dugovima građana u našoj zemlji još nije dozvoljena, ali se pravi pravni osnov i za taj posao. Zasada je glavna briga kako napraviti dovoljno čvrst pravni okvir kako bi se sprečile zloupotrebe u ovoj oblasti. Jer, poznato je da su građani, u poređenju sa privredom, bolje i redovnije platiše, pa ih je samim tim i lakše "naterati" da plate svoj zakasneli dug.

- Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na kraju decembra 2016. godine iznosio je 17,03 odsto, što predstavlja pad u odnosu na kraj 2015. godine za četiri i po procentna poena - pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

- Problematični krediti u bankarskom sektoru Republike Srbije trenutno se nalaze na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine. To potvrđuje da strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uterivači dugova krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana