Zvanični kurs Evra za dan 30.10.20. :: 117.5679 rsd
Tekst objavljen: 11.09.2016 13:00        


Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da se broj firmi i građana koji koriste elektronske servise državnih institucija povećava, a da njih oko 400.000 koristi 635 dostupnih usluga u okviru E-uprave. 

Već 400.000 građana koristi e-usluge

Ona je, govoreći na predstavljanju novih "e-usluga" Privredne komore Srbije, rekla da je samo u prvom kvartalu broj korisnika elektronskih usluga veći za 90.000.

Brnabić je istakla da će u fokusu Ministarstva biti dalje razvijanje elektronskim servisima za građane i privredu, te da će lično odvajati jedan dan nedeljno koji će u potpunosti biti posvećen smanjivanju birokratije.

"Dogovorila sam se sa svojim timom da čitav jedan dan u nedelji posvetim samo procesima koji ukidaju birokratiju u Srbiji i za privredu i građane. Taj dan ću se baviti samo time kako nam to ide, kako bi povećali efikasnosti javne uprave i u smislu finansija i u smislu vremena", rekla je ministarka.

Ona se osvrnula i na istraživanje UN koja je pokazalo da se od 2014. Srbija, kada je reč o e-upravi, pomerila za 30 mesta - na 39. mesto od 193 rangirane zemlje sveta.

Kada je reč o participaciji, da i građani i privreda učestvuju u donošenju odluka kada je reč o unapređenju tih servisa, Srbija se pomerila sa 81. na 17. mesto.

"I danas smo na 17. mestu od 193 zemlje po participaciji", istakla je.
Brnabić je istakla i da će kako bi bio stvoren bolji ambijent, biti uvedena i usluga e-inspektor, u cilju bolje koordinacije inspekcijskih službi, a to ministarstvo je, kako je podsetila, zaduženo za primenu Zakona o inspekcijskom nadzoru u cilju dalje borbe protiv sive ekonomije.

"Da bi poboljšali koordinaciju postavićemo jedinstveni sistem, e-inspektori. Radimo na tome da se objavi tender za taj veliki projekat", rekla je Brnabić i istakla da je tender za softver koji će podupreti primenu Zakona o opštem upravnom postupku već raspisan u petak.

Taj softver će pomoći da šest ključnih institucija međusobno elektronski razmenjuju podatke i smanje birokratiju.

Očekuje se da će, prema njenim rečima, biti oko pet miliona papira godišnje manje, kad 1. juna 2017. počne puna primena tog zakona.

Ministarka je najavila i uvođenje mogućnosti plaćanja platnim karticama na portalu E-uprave.
Brnabić je poručila predsedniku PKS Marku Čadežu da Ministarstvo u tom procesu računa na PKS kao na jakog partnera i sagovornika u ime svih privrednika - bilo domaćih ili stranih.

"Zajedno ćemo raditi na tome da donesemo što više konkretnih stvari za privredu", zaključila je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
e-usluge elektronske dozvole građani birokratija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana