Tekst objavljen: 29.12.2016 9:42        


Akcize na cigarete biće u 2017. godini povećane za 2,28 dinara i po paklici će iznositi 64 dinara, utvrđeno je izmenama Zakona o akcizama koje je danas usvojila Skupština Srbije. Cilj izmena tog zakona je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Veće akcize na cigarete

Od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza će biti povećana za dinar i po.

Precizirano je donošenje srednjoročnog plana postepenog povećavanja akciznog opterećenja u periodu od 2017. do 2020. godine, kroz povećanje specifične komponente akcize svakih šest meseci u tom period.

Od 1. januara ne predviđa se povećanje iznosa akzice na alkoholna pića već se se krajem januara, po tom zakonu, izvršiti redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na alkoholna pića sa indeksom potrošačkih cena u 2016.

Takođe, akciza na kafu od 1. januara se neće menjati, već će se krajem januara 2017. uskladiti sa indeksom potrošačkih cena u 2016.

Od 1. januara ne predviđa se ni povećanje akciza na pojedine derivate nafte već će se krajem januara vršiti redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas sa indeksom potrošačkih cena u 2017.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena alkohola akcize akcize na cigarete poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana