Tekst objavljen: 13.05.2014 17:00        


Većina Šveđana koji otplaćuju hipoteke umreće pre nego što vrate dugove, pokazala je najnovija studija švedske centralne banke. Banka je analizirala prihode gotovo četiri miliona građana, odnosno 52 odsto odrasle populacije, i otplatu dugova u periodu od 2010. do 2013, prenosi Tanjug.

Većina Šveđana će umreti pre nego što vrate dugove

Studija je pokazala da dugovi 25 odsto građana rastu svake godine, dok za 15 odsto njih ostaju isti iz godine u godinu. Preostalih 60 odsto otplaćuje hipotekarne kredite, ali veoma sporim tempom.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je u januaru izjavio da u Švedskoj po svoj prilici "raste novi balon". Neki ekonomisti se, međutim, ne slažu sa tim, navodeći da švedska domaćinstva imaju veliku ušteđevinu i sredstva van sektora nekretnina i da do rasta cena dolazi zbog nedovoljne izgradnje novih domova.
"Ukoliko dužnici koji su smanjili svoja dugovanja u periodu u kom je vršeno istraživanje nastave da smanjuju zaduženost istim tempom, u proseku će otplatiti dugove za oko 100 godina", navode ekonomisti centralne banke Jakob Vindstrand i Dilan Olser.

Šveđani koji su podigli hipotekarne kredite u proseku imaju dugove 3,7 puta veće od njihovih godišnjih primanja. U domaćinstvima sa nižim primanjima dugovi su i četiri puta veći.

Osim hipotekarnih kredita, koji čine 95 odsto njihovih dugovanja, Šveđani se ne zadužuju mnogo. U zemlji sa niskom stopom nezaposlenosti u poređenju sa ostatkom Evrope i gde većina stanovnika poseduje dom, vlasnici kuća i stanova žele da iskoriste niske kamatne stope, što doprinosi konstantnom rastu cena nekretnina.

Međunarodni monetarni fond je u više navrata upozorio Švedsku na rizike koji prete njenom finansijskom sistemu, koji je doživeo kolaps nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 1990-ih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dugovi dužnici zaduženost zaduženje prezaduženost švedska kruna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana