Tekst objavljen: 11.05.2022 15:40        


Gugl je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja EU o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije

Velike medijske kuće i Gugl potpisali ugovor o naplati sadržaja


Medijski izdavači spadaju među Guglove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama. Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu sličan je zakon na snagu stupio i u Kanadi.

Direktorka Guglovog odeljenja za medije Sulina Konal objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i sa tristotinak medijskih kompanija u EU.

- Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Nemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i puno rasprava, napisala je u utorak Guglova direktorka.

Konal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana.

Nemački mediji čine dve trećine, uključuju nedeljnike Der Spiegel i Die Zeit i dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Guglova čelnica najavila je i novi alat, koji će u idućim mesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Nemačke i Mađarske.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti koji će Guglu omogućiti prikaz isečaka i najava vesti uz plaćanje naknada.

EU je još pre tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internet platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima i novinarima za objavu njihovih sadržaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Sulina Konal google mediji ekskluzivni sadržaj naplata sadržaja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana