Tekst objavljen: 15.10.2013 12:30        


Poljoprivredna inspekcija povukla je iz prometa 4.660 litara sokova jer je utvrđeno da imaju manji procenat voća od onog koji je označen na deklaraciji. Sporni sokovi su voćni nektar od breskve i jabuke “verde”, proizvođača „IB tim“ iz Beograda, “soriso” bistri i kašasti voćni nektar od breskve, i jabuke “baš baš” koje proizvodi “Duga fruit” iz Kruševc

Velike prevare na sokovima: Umesto voća zašećerena voda

Superanalizom Ministarstva poljoprivrede utvrđeno je da sokovi ovih proizvođača nisu imali kvalitet koji je naznačen na ambalaži. Kontrolom kojom je obuhvaćeno deset proizvođača, analizirano je 25 uzoraka.

Igra veličine slova na deklaracije je nešto čemu proizvođači pribegavaju. - Većim slovima istaknu kvalitetniji, skuplji sastojak, iako ga po pravilu ima najmanje. Primer je “Sok od BRESKVE i jabuke”. Potrošači moraju pažljivo čitati da bi znali šta kupuju. Možda je taj proizvod potpuno zdravstveno ispravan, ali nije dobro deklarisan i zavarava kupca - objašnjava Danica Zarić.
S druge strane, ministarstvo nije povuklo sokove “Vino Župe” i “Takova”, čiji je uvoz zbog neistinitih podataka na deklaracijama zabranila nedavno Crna Gora.

Upozorenje im je stiglo još krajem septembra kada su dobili rok od 15 dana da isprave deklaracije. Sudeći prema odluci Crne Gore o zabrani uvoza to se nije desilo, a to je samo potvrda onoga o čemu govore brojna potrošačka udruženja - da se u Srbiji pije sve i svašta.

Tako se na rafovima prodaju i sokovi od tropskog voća - ananasa i kivija u kojima je jabuka glavni sastojak.

Prema istraživanju Nacionalne organizacije potrošača u Srbiji od ukupno 32 uzorka uzetih kod šest proizvođača, svaki treći je bio neispravno deklarisan. To znači da nisu imali dovoljnu količinu voća već su se umesto njega dodavala zašećerena voda, kojoj ukus i boju daju veštačke arome i boje.

- Greške u deklaracijama su takve da potrošača dovode u zabludu. Na tržištu se nalaze sokovi koji su deklarisani kao “sok od moćnih bobica” ili “sok od šumskog voća” ili “multi tropik”, a kao po pravilu u tim sokovima najviše ima jabuke - kaže Danica Zarić iz „IHIS nutricionizma“.


Edina Popov iz Asocijacije potrošača Srbije kaže da na domaćem tržištu vlada potpuni haos. - Mi bukvalno svašta pijemo, a tome niko ne staje na put. Slučaj sa Crnom Gorom je samo pokazatelj stanja na domaćem tržištu - kaže Popov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sokovi sok voće zdrava hrana kvalitet hrane potrošači zaštita potrošača prava potrošača Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana