Tekst objavljen: 25.02.2014 16:33        


Preko šesdeset odsto ispitanika smatra da IT industrija ima veliki uticaj na razvoj ekonomije i privrede Srbije, dok čak 94 odsto misli da bi država trebalo da uradi više da bi podržala IT sektor u našoj zemlji, rezultati su ankete koju je među urednicima najuticajnijih medija u Srbiji sprovela kompanija Aseko SEE.

Veliki uticaj IT industrije na razvoj srpske privrede

Prema ovoj anketi, urednici su kao komparativne prednosti domaće IT industrije u odnosu na region i Evropu posebno istakli odnos kvaliteta i cene – njih 36 odsto, a 32 odsto kao prednost prepoznaje kvalitetne kadrove.

„U javnosti se sve više govori o IT industriji i njenom značaju, što je rezultat velikog i eksplozivnog rasta ovog segmenta privrede, kako na globalnom nivou, tako i kod nas. Najveći generator tražnje za IT infrastrukturom trebalo bi da bude upravo država. Uvođenjem elektronskih servisa, državna administracija postaje efikasnija, optimalnija i pre svega transparentnija, uz direktan podsticaj IT sektoru“, rekao je Vladan Atanasijević, član Upravnog odbora Aseko SEE.

On je dodao da je „Aseko SEE sproveo anketu, kako bi proverio trenutnu percepciju IT sektora od strane medija i svoje komunikacije prilagodio tako da se javnost bolje upozna sa aktivnostima i pravim potencijalima IT industrije, ali i načinima na koje ti potencijali mogu da se ostvare, naročito u procesu stvaranje E-države.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Polovina anketiranih smatra da je za razvoj IT sektora u Srbiji najvažnije unapređenje obrazovnog sistema, dok jedna trećina misli da su presudni podsticajni programi države. Kada je reč o stanju informatičke strukture u državi, najveći broj anketiranih posebno ističe državnu upravu i sektore obrazovanja i zdravstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija IT kompanije it industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana